MIiR: działamy odpowiedzialnie – zakupy i konsumpcja (komunikat)

03.10.2019, 13:22aktualizacja: 03.10.2019, 13:22

- MIiR informuje:

Otwieramy pierwszy z pięciu tygodni tematycznych kampanii informacyjnej promującej postawy odpowiedzialnej konsumpcji. Minister finansów, inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński zainaugurował działania informacyjne w rocznicę przyjęcia przez Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych Celów Zrównoważonego Rozwoju – SDGs (25 września). W najbliższych dniach będziemy promowali treści zawarte w broszurze z cyklu Odpowiedzialny konsument "Zakupy i konsumpcja".

Konieczne są zmiany wzorców konsumpcji i stylu życia na takie, które przyczyniają się do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju i transformacji w kierunku Gospodarki Obiegu Zamkniętego. Jedynie konsument świadomy skutków swoich decyzji zakupowych może dokonywać odpowiedzialnych wyborów.

W przygotowanym materiale zwracamy uwagę na:

- po pierwsze: problem kurczących się zasobów Ziemi i skutki nadmiernej konsumpcji,

- po drugie: potrzebę wrażliwości na temat obszarów wpływu nas, jako konsumentów, na środowisko i tego, co w praktyce mogą oznaczać odpowiedzialne wybory konsumenckie,

- po trzecie: istotę dzielenia się informacjami i dobrymi praktykami.

Jest to pierwsza z pięciu prezentowanych broszur, przygotowanych przez interdyscyplinarną Grupę Roboczą ds. Konsumenckich przy Zespole ds. Zrównoważonego Rozwoju i Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstw, któremu przewodniczy Minister Finansów, Inwestycji i Rozwoju.

Zachętą do korzystania z broszury jest multimedialna animacja. Możesz ją znaleźć w mediach społecznościowych i stronach internetowych ministerstwa oraz pozostałych członków grupy CSR zaangażowanych w projekt. Dowiedz się, jak za pomocą codziennych wyborów możesz zmieniać rzeczywistość w swoich decyzjach zakupowych. Obejrzyj animację "Zakupy i konsumpcja".

Realizacja Celów Zrównoważonego Rozwoju, a zwłaszcza SDG12, czyli odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji, staje się naszą wspólną odpowiedzialnością.

Zainspirował Cię ten temat? Sięgnij po więcej informacji w broszurze "Zakupy i konsumpcja" https://www.gov.pl/web/inwestycje-rozwoj/grupa-robocza-ds-konsumenckich

Zachęcamy do przekazywania broszur i animacji dalej. Im więcej osób włączy się we wzmacnianie trendu zrównoważonej konsumpcji, tym większa szansa na realną zmianę.

kom/ agzi/ wus/

Data publikacji 03.10.2019, 13:22