Zdrowie i styl życia

MS: Zbigniew Ziobro przekazał wsparcie z Funduszu Sprawiedliwości dla świętokrzyskich placówek medycznych i OSP (komunikat)

07.10.2019, 17:02aktualizacja: 07.10.2019, 17:02

- MS informuje:

Pięć umów podpisanych dziś (7 października 2019 r.) w Kielcach przez Ministra Sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro z przedstawicielami samorządu i placówek medycznych woj. świętokrzyskiego umożliwi przekazanie im środków z Funduszu Sprawiedliwości na zakup sprzętu ratującego życie ofiar przestępstw, zwłaszcza wypadków drogowych. Łącznie placówki te dostaną około milion złotych.

"Po to podjąłem decyzję o rozszerzeniu formuły działania Funduszu Sprawiedliwości, by możliwe było wsparcie dla służb ratujących życie i zdrowie pokrzywdzonych. Chodzi także o jednostki ochotniczych straży pożarnych, których członkowie w przypadku ponad połowy wypadków drogowych jako pierwsi udzielają pomocy poszkodowanym" – podkreślił minister Zbigniew Ziobro podczas konferencji towarzyszącej podpisaniu umów. "Dofinansowanie OSP i szpitali czy centrum ratownictwa medycznego to realizacja celów, dla jakich Fundusz Sprawiedliwości został powołany".

Wielki dzień dla regionu

"To wielki dzień dla naszego regionu. Dziękujemy za wsparcie, zwłaszcza, że we wrześniu około cztery miliony złotych dostał z Funduszu Sprawiedliwości Wojewódzki Szpital Zespolony w Kielcach" – powiedział Mariusz Gosek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. "W 2018 roku 98 gmin województwa świętokrzyskiego dostało dofinansowanie z Funduszu Sprawiedliwości na zakup sprzętu ratowniczego. To prawie wszystkie gminy, które o takie środki występowały".

Dzięki wsparciu Funduszu, Świętokrzyskie Centrum Ratownictwa Medycznego i Transportu Sanitarnego w Kielcach kupi sprzęt do kompresji klatki piersiowej. Chodzi o przenośne aparaty przeznaczone do ucisków klatki piersiowej, by usprawnić krążenie u pacjentów, u których nastąpiło zatrzymanie akcji serca.

Ratowanie ofiar wypadków

Centrum Ratownictwa Medycznego z powiatu opatowskiego kupi USG mobilne. Ten powiat leży przy rozwidleniu trzech dróg krajowych, dlatego do specjalistycznego centrum często trafiają ofiary wypadków drogowych. A szybka diagnostyka, jaką nowoczesne USG umożliwia, pozwala na rozpoznanie obrażeń poszkodowanych, co ma zasadnicze znaczenie dla ich właściwego leczenia.

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Św. Rafała w Czerwonej Górze dzięki środkom z Funduszu Sprawiedliwości kupi m.in. aparat do znieczulenia. I on pomoże w ratowaniu ofiar wypadków, które często są wynikiem popełnianych na drodze wykroczeń i przestępstw.

Ochotnicza Straż Pożarna z Topoli w gminie Skalbmierz dzięki wsparciu kupi samochód ratowniczy. Ta jednostka, utworzona w 1920 roku, bierze udział w akcjach na terenie całego powiatu kazimierskiego. Ponieważ wspiera poszkodowanych także podczas akcji przeciwpowodziowych, jej wyposażenie uległo dużemu zniszczeniu, a dotychczasowy wóz wymagał ciągłych remontów.

Z kolei Świętokrzyskie Centrum Rehabilitacji w Czarnieckiej Górze sfinansuje dzięki środkom z Funduszu Sprawiedliwości sprzęt do rehabilitacji.

Pieniądze od sprawców trafiają do ofiar

Zakup nowoczesnego sprzętu, co umożliwiają środki z Funduszu Sprawiedliwości, pomaga ofiarom przestępstw w powrocie do normalnego życia. Fundusz spełnia w ten sposób ważne zadanie, bo wielu takich pokrzywdzonych przez lata odczuwa skutki dramatycznych wydarzeń i wymaga kompleksowej pomocy.

Co roku w Polsce około 200 tys. osób pada ofiarą przestępstw. Znaczna część z nich to kobiety i dzieci. Państwo ma obowiązek niesienia im pomocy. Obowiązek ten realizuje właśnie Fundusz Sprawiedliwości, którym dysponuje Minister Sprawiedliwości. Do Funduszu trafiają pieniądze zasądzone od sprawców przestępstw.

kom/ skib/

Data publikacji 07.10.2019, 17:02