Kwieciński: ok. 10 proc. z nowego budżetu UE dla Polski na rozwój małych miast

08.10.2019, 17:21aktualizacja: 08.10.2019, 17:21

Ok. 10 proc. z budżetu Unii Europejskiej dla Polski w perspektywie finansowej 2021-2027 przeznaczymy na nowy program wspomagający rozwój małych miast - powiedział we wtorek minister finansów, rozwoju i inwestycji Jerzy Kwieciński.

Minister wskazał, że tzw. Pakiet dla małych miast jest obecnie przygotowywany w Ministerstwie Inwestycji i Rozwoju, a zostanie on uruchomiony w 2021 roku, gdy będzie już wiadomo, jaka pula z z nowego budżetu UE przypadnie dla Polski.

Przypomniał, że zgodnie z ostatnią propozycją, przedstawioną w maju ubiegłego roku przez KE, było to ok. 64 mld euro. Wyraził jednak nadzieję, że kwota ta może być większa. Kwieciński wskazał, że do tej pory praktycznie nie było żadnego prorozwojowego programu dedykowanego specjalnie do małych miast. Przypomniał, że z takiego instrumentu od trzech lat korzystają miasta średnie, a w dedykowanym dla nich programie jest 3,3 mld zł.

Minister przyznał, że małe miasta nie "załapywały" się na pakiet dla średnich aglomeracji. "Dlatego, żeby załatać tę dziurę, zdecydowaliśmy się w nowej perspektywie budżetowej stworzyć nowy pakiet dla miast małych - powiedział. Zaznaczył, że zgodnie z założeniami, zostanie przeznaczonych na ten cel do 10 procent środków unijnych przeznaczonych dla Polski.

"Małe miasta to metropolie Polski lokalnej, w których znajdują się firmy i instytucje najważniejsze dla lokalnych społeczności" – stwierdził Kwieciński. Zaznaczył, że nowy pakiet to "EKG, czyli diagnoza oraz leki, które zapobiegają arytmii". (PAP)

ewes/ skr/

Data publikacji 08.10.2019, 17:21