Podkarpackie: w Jasionce zakończył się Kongres 590

08.10.2019, 19:58aktualizacja: 08.10.2019, 19:58

W Jasionce koło Rzeszowa zakończyła się we wtorek 4. edycja Kongresu 590. W takcie dwudniowych obrad z uczestnikami spotkali się m.in. prezydent Andrzej Duda i premier Mateusz Morawiecki. Rozdane zostały też Nagrody Gospodarcze Prezydenta RP.

Otwierając Kongres prezydent Andrzej Duda mówił, że podnoszenie poziomu życia zwykłych obywateli to najważniejszy cel rzędu. Dodał, że jego realizacji ma służyć m.in. rozwój polskiej gospodarki.

Z kolei we wtorek premier Morawiecki, zwracając się do uczestników Kongresu 590 powiedział, że praźródłem naszego sukcesu gospodarczego jest usprawnienie i uszczelnienie systemu finansowego.

Minister finansów, inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński, który również był gościem Kongresu zapowiedział w jego trakcie, że Strategia Odpowiedzialnego Rozwoju będzie aktualizowana w przyszłym roku. Dodał, że SOR jest obecnie zrealizowana w dwóch trzecich.

Kwieciński zapowiedział także, że system poboru opłat za autostrady będzie zintegrowany z systemem informatycznym Ministerstwa Finansów. Minister podkreślił na jednym z paneli, że Polska rozwija się 3-4 razy szybciej niż strefa euro. Kwieciński zaznaczył, że Polska ma jeden z najwyższych wzrostów gospodarczych na świecie.

W trakcie Kongresu Grupa PZU we współpracy z Ministerstwem Zdrowia poinformowała o uruchomieniu pionierskiego projektu "Opaska życia", który ma wspomagać ratowanie ludzkiego.

Podczas Kongresu firmy: Delta, LPP, Olimp Labs, Marco, Ochnik, Warsaw Genomics, Medical Inventi zostały laureatami Nagród Gospodarczych Prezydenta RP, które Andrzej Duda wręczył podczas uroczystej gali w poniedziałek. (PAP)

kyc/ huk/ drag/

Data publikacji 08.10.2019, 19:58