MC: Cyfryzacja w służbie zrównoważonego rozwoju, bezpieczeństwo sieci 5G - minister cyfryzacji na Kongresie 590 (komunikat)

08.10.2019, 21:15aktualizacja: 08.10.2019, 21:15

- MC informuje:

Czy sieć 5G to przełom technologiczny? Jak pozyskać talenty i innowacje w technologii? – na te i wiele innych pytań odpowiadali uczestnicy tegorocznego Kongresu 590. Wśród nich minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Szef MC swój udział w Kongresie rozpoczął od wspólnego briefingu z przedstawicielami PKO Bank Polski i Krajowej Izby Rozliczeniowej. Zaprezentowali na nim tzw. jeden login. W praktyce oznacza to, że klienci PKO BP – jako pierwsi – mogą korzystać z elektronicznych serwisów administracji publicznej logując się tym samym loginem i hasłem, którego używają w bankowości elektronicznej. Taką możliwość w przyszłości będą mogli uzyskać również klienci innych banków.

Wszystko na mapie

W Jasionce minister Marek Zagórski zaprezentował też, stworzoną w Ministerstwie Cyfryzacji, Mapę Inwestycji.

- To nowoczesne narzędzie, dzięki któremu każdy może sprawdzić, jakie działania na ich terenie zrealizowano z pieniędzy publicznych. Wchodząc na Mapę można śledzić inwestycje począwszy od poziomu ogólnopolskiego, przez wojewódzki, powiatowy, aż do poziomu gminy – tłumaczył szef MC.

Mapa Inwestycji to element portalu Gov.pl, który powstał po to, by obywatele mieli łatwiejszy dostęp do informacji o tym, co dzieje się w poszczególnych instytucjach.

- Nasza Mapa doskonale realizuje ten cel. Dzięki niej nowoczesna Polska dociera nawet do najmniejszych miejscowości - powiedział minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Po pierwsze – człowiek

Kolejną z kongresowych aktywności ministra cyfryzacji był udział w dyskusji na temat cyfryzacji w służbie zrównoważonego rozwoju.

– Jako rząd, jako Ministerstwo Cyfryzacji staramy się dbać o to, by udział obywateli w korzystaniu z usług cyfrowych ciągle wzrastał. To najlepszy wskaźnik cyfryzacji społeczeństwa – mówił Marek Zagórski. – Udało nam się doprowadzić do sytuacji, w której większość spraw urzędowych w Polsce można załatwić online. To niewątpliwy sukces, który potwierdza wciąż wzrastająca liczba użytkowników profilu zaufanego – dodał minister cyfryzacji.

Obecnie z profilu zaufanego (PZ) korzysta ponad 4 350 000 osób, tylko w poniedziałek (7 października) przybyło ponad 23 tysiące nowych właścicieli PZ.

Jak zaznaczył minister cyfryzacji najważniejsze, aby w dalszym technologicznym rozwoju wygrało podejście, w centrum którego znajduje się człowiek. – Niezależnie od tego jak dużą władzę oddamy maszynom, czy algorytmom to najważniejsza w tym systemie jest rola człowieka – czy jest ich kreatorem, czy tylko wypełnia ich polecenia – mówił szef MC.

Łowcy talentów

"Hackathon jako efektywne narzędzie dla pozyskiwania talentów i innowacji technologii" – to temat kolejnej, zorganizowanej w Jasionce, dyskusji z udziałem ministra cyfryzacji. – Wiele projektów działających obecnie w administracji publicznej zaczęła się na hackathonie. To m.in. nasza aplikacja mObywatel – powiedział szef MC.

Jak zaznaczył - hackathony to przestrzeń, w której twórcy innowacji mają szansę zaprezentować swoje projekty. Jak dodał minister cyfryzacji - jeśli chcemy, aby Polska była krajem innowacyjnym potrzebujemy tych pomysłów.

Minister Marek Zagórski wziął także udział w dyskusji pt. "Polskie banki – liderzy technologii".

– To, z czego mogą korzystać klienci polskich banków dla wielu jest oczywiste, a oczywiste nie jest. Wiele zagranicznych banków nie daje swoim klientów takich możliwości – powiedział szef MC. Jak podkreślił - to, czego dokonaliśmy w polskim systemie bankowym to przykład świetnej współpracy branży finansowej i branży IT. To także splot dobrych okoliczności, wizjonerstwa tych, którzy wdrażali te nowoczesne rozwiązania i ich konsekwencja.

- Bank, jeśli chce się rozwijać – poza swoją podstawową działalnością - musi stać się także firmą technologiczną – powiedział minister cyfryzacji.

Czy 5G to przełom?

Bezpieczeństwo sieci 5G oraz jej rola w rozwoju gospodarki – to temat kolejnej dyskusji z udziałem ministra cyfryzacji. - Jeżeli patrzymy na to, co się dzieje – z punktu widzenia biznesu, rozwoju technologicznego – wszystkie pomysły, idee takie jak Internet rzeczy (IoT), czy sztuczna inteligencja (AI), stają się możliwe dzięki 5G – powiedział minister cyfryzacji. – Sieć piątej generacji będzie miała wpływ na społeczne postawy, bo będzie miała wpływ na zmianę naszego otoczenia, szczególnie w miastach. Przykład? Choćby nowa idea smart city – dodał szef MC.

Duża część dyskusji koncentrowała się na zagadnieniach dotyczących bezpieczeństwa sieci 5G. Zdaniem ministra Marka Zagórskiego – mówimy o wykorzystaniu sieci 5G do strategicznych, z punktu widzenia państwa, zadań.

– Z tego powodu nikt nie ma wątpliwości, że trzeba zadbać o bezpieczeństwo 5G, tak jak obecnie dbamy choćby o bezpieczeństwo np. sieci telekomunikacyjnych – mówił Marek Zagórski.

Szef MC dodał, że wprowadzenie sieci 5G jest takim momentem, w którym na kwestie bezpieczeństwa i udziału państwa w tym procesie musimy spojrzeć inaczej, niż do tej pory. – Państwo powinno zadbać przede wszystkim o to, aby sieć 5G spełniała najwyższe standardy bezpieczeństwa. Musimy wiedzieć, kto jest producentem, kto jest dostawcą. 5G ma tak samo strategiczne znaczenia jak np. sprzęt wojskowy – powiedział minister cyfryzacji.

Przyszłość w dobrych rękach

Ostatnim punktem wizyty szefa MC w Jasionce było spotkanie z uczestnikami Game Design Workshop ARP Games - akceleratora gier wideo.

- Przykładamy bardzo dużą wagę do tego, aby przemysł kreatywny rozwijał się i będzie się rozwijał. Dzięki Wam. Za kilka lat to Wy będziecie liderami. Tego Wam życzę – powiedział na spotkaniu minister cyfryzacji.

Organizowany w Jasionce pod Rzeszowem Kongres 590 to forum wymiany idei i doświadczeń polskich specjalistów z zakresu biznesu, nauki, polityki i legislacji. Celem dyskusji jest wytyczenie nowych kierunków rozwoju państwa. W tegorocznym Kongresie wzięli udział m.in. Prezydent RP – Andrzej Duda i Premier Mateusz Morawiecki.

kom/ nmk/

Data publikacji 08.10.2019, 21:15