Polityka i społeczeństwo

PK: kolejne osoby zatrzymane w śledztwie dot. katastrofy w KWK Mysłowice - Wesoła z 2014 r. (komunikat)

09.10.2019, 12:07aktualizacja: 09.10.2019, 12:07

- Prokuratura Krajowa informuje:

Prokuratura Okręgowa w Katowicach prowadzi śledztwo dotyczące wypadku, do którego doszło 6 października 2014 roku w Kopalni Węgla Kamiennego Mysłowice – Wesoła. Na polecenie prokuratora, 8 października 2019 r. funkcjonariusze Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach zatrzymali kolejne dwie osoby. Pełniły one obowiązki w pionie wyższego dozoru górniczego Kopalni Węgla Kamiennego Mysłowice – Wesoła w Mysłowicach.

Okoliczności tragicznego wypadku

Do zdarzenia doszło 6 października 2014 roku. Po godz. 20.00 w kopalni węgla kamiennego Mysłowice-Wesoła, 665 metrów pod ziemią zapalił się metan. Na skutek tego zdarzenia jeden górnik zginął na miejscu, czterech w wyniku odniesionych obrażeń zmarło w szpitalach, zaś dwudziestu sześciu zostało rannych. W październiku 2014 roku Prokuratura Okręgowa w Katowicach wszczęła śledztwo, mające na celu wyjaśnienie przyczyny tej tragedii. W toku postępowania prokurator zgromadził obszerny materiał dowodowy. Przesłuchano ponad 200 świadków, uzyskano dwie opinie biegłych z zakresu górnictwa. Ostatnią z tych opinii prokurator otrzymał w maju 2019 roku.

Usłyszeli zarzuty

Zatrzymanym osobom prokurator ogłosił zarzuty popełnienia przestępstw sprowadzenia niebezpieczeństwa zdarzenia zagrażającego życiu lub zdrowiu wielu osób. Grozi za nie kara do 8 lat pozbawienia wolności. Czyny zarzucane podejrzanym są związane z szeregiem nieprawidłowości, jakich dopuszczono się w związku z prowadzeniem wydobycia w rejonie ściany 560 KWK Mysłowice – Wesoła, w dniu poprzedzającym katastrofę, jak i w samym dniu katastrofy. Ustalenia śledztwa wskazują, iż bezzasadnie nie podjęto decyzji o ogłoszeniu akcji przeciwpożarowej, jak również o wstrzymaniu robót wydobywczych w rejonie ściany 560. W tych okolicznościach prace eksploatacyjne prowadzone były przez pracowników kopalni w warunkach występowania pożaru endogenicznego, którego ognisko znajdowało się w bezpośredniej bliskości zbiornika z mieszaniną powietrzno–metanową o stężeniu wybuchowym, a przez to sprowadzono niebezpieczeństwo zdarzenia zagrażającego życia i zdrowia wielu górników.

Środki zapobiegawcze

Wobec podejrzanych prokurator zastosował środki zapobiegawcze w postaci poręczenia majątkowego oraz zakazu pełnienia funkcji kierowniczych w kopalni. Uprzednio w śledztwie zarzuty umyślnego spowodowania katastrofy, w której zginęło pięciu górników, a kolejne dwadzieścia sześć osób doznało obrażeń ciała, usłyszały cztery osoby kierujące poszczególnymi działami kopalni. W tym przypadku zagrożenie karą wynosi do 12 lat pozbawienia wolności.

kom/ sno/ aj/

Data publikacji 09.10.2019, 12:07