Polityka i społeczeństwo

MS: Migracja a przestępczości – minister Zbigniew Ziobro na konferencji naukowej Instytutu Wymiaru Sprawiedliwości (komunikat)

09.10.2019, 16:54aktualizacja: 09.10.2019, 16:54

- MS informuje:

"Ta debata rozpoczyna cykl dyskusji na temat problemów związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa, które towarzyszą migracji – powiedział dziś (9 października 2019 r.) Minister Sprawiedliwości Prokurator Generalny Zbigniew Ziobro podczas otwarcia konferencji naukowej "Migracja a integracja. Wpływ migracji na wzrost przestępczości". W wydarzeniu wzięli udział Minister - Członek Rady Ministrów Michał Woś, a także Marcin Wielec – dyrektor Instytutu Wymiaru Sprawiedliwości.

Zorganizowana przez IWS debata ma pomóc w postawieniu diagnozy problemów związanych z imigracją i przyczynić się do ich skutecznego rozwiązywania.

"Procesy migracyjne trwają, zagrożenie wzrostem przestępczości jest realne, istnieje nawet niebezpieczeństwo, że może się nasilić, jeśli kraje Unii Europejskiej nie podejmą na czas odpowiednich działań" – podkreślił Zbigniew Ziobro.

Najważniejsze bezpieczeństwo

Polityczna poprawność, jak zwrócił uwagę, często nie pozwala np. w niektórych krajach Europy Zachodniej na przedstawianie pełnych danych na temat przestępczości wśród imigrantów z Afryki Północnej czy stopnia radykalizmu islamskiego.

"Cieszę się, że nasz rząd wspólnie z innymi członkami Grupy Wyszehradzkiej zablokował przymusową relokację uchodźców w Unii Europejskiej. Nie zgodzimy się na szerokie otwarcie granic dla imigrantów" – mówił Zbigniew Ziobro.

Zaznaczył, że jednym z najważniejszych obowiązków państwa jest zapewnienie bezpieczeństwa obywatelom.

Polska pomaga potrzebującym

"Nauka dąży do prawdy. Tylko ona jest ciekawa, a presja imigracyjna znowu się nasila" – powiedział minister Michał Woś, odpowiedzialny w rządzie za pomoc humanitarną. "Polska pomaga potrzebującym na miejscu, m.in. w Syrii. To ważne, bo według szacunków specjalistów, za pieniądze, jakie np. niemiecki rząd wydaje na jedną rodzinę imigrantów syryjskich w Berlinie, można by pomóc 6-7 takim rodzinom w Syrii".

Prelegentami podczas konferencji byli naukowcy z kilku ośrodków akademickich w Polsce oraz praktycy zajmujący się bezpieczeństwem.

kom/ dka/ mark/

Data publikacji 09.10.2019, 16:54