Rząd Wielkiej Brytanii zaproponował 100 mln funtów kredytu eksportowego na CPK

09.10.2019, 18:47aktualizacja: 09.10.2019, 18:47

Rząd Wielkiej Brytanii zaproponował na realizację Centralnego Portu Komunikacyjnego kredyt eksportowy w wysokości 100 mln funtów – poinformował w środę w Katowicach wiceminister infrastruktury, pełnomocnik rządu ds. tej inwestycji Mikołaj Wild.

„Dzisiaj rząd Wielkiej Brytanii skierował do mnie list, w którym zaoferował rządowi Rzeczypospolitej finansowanie eksportowe z przeznaczeniem na realizację Centralnego Portu Komunikacyjnego w wysokości 100 mln funtów – na finansowanie eksportowe” - powiedział Wild na briefingu w trakcie imprezy Impact mobility rEVolution’19.

Jak przypomniał, finansowanie eksportowe to bardzo nisko oprocentowane kredyty, niżej oprocentowane niż jakakolwiek z ofert komercyjnych dostępnych na rynku, których jedynym warunkiem jest korzystanie z usług przedsiębiorstw pochodzących z kraju, który zapewnia takie finansowanie.

„Innymi słowy, wielokrotnie mówiliśmy, że jesteśmy w takim czasie, że to pieniądz szuka ciekawych projektów, a nie ciekawe projekty szukają pieniędzy. Dzisiejsze stanowisko rządu brytyjskiego pokazuje, że tak jest w istocie, że Centralny Port Komunikacyjny jest traktowany jako bardzo atrakcyjny projekt nie tylko dla interesów, ale także dla branży” - ocenił Wild.(PAP)

autor: Mateusz Babak

Data publikacji 09.10.2019, 18:47