Ardanowski: otwieramy się na świat jako liczący się gracz na rynku żywności

10.10.2019, 14:07aktualizacja: 10.10.2019, 14:07

Jako liczący się gracz na rynku żywności, otwieramy się nie tylko na naszą część Europy, ale na świat – powiedział w czwartek w Gdyni minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Minister był obecny na podpisaniu listu intencyjnego między Zarządem Morskiego Portu Gdynia a Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa dotyczącego realizacji działań związanych z poprawą warunków eksportu zbóż polskich producentów przez Port Gdynia.

„Jesteśmy dużym krajem eksportowym, eksport żywności w 2018 r. wyniósł ok. 30 miliardów euro. Ten rok, wszystko na to wskazuje, będzie jeszcze lepszy. Więc my musimy być otwarci na świat. Nie ma już możliwości zamykania się i izolowania, nawet jeżeli niektórym by się to marzyło” – powiedział Ardanowski.

Podkreślił, że „rozpoczynamy wyjście polskiego rolnictwa dosłownie i w przenośni na szerokie i głębokie wody”. „Już nie tylko na naszą część Europy, otwieramy się na świat jako liczący się gracz na rynku żywności na świecie” – dodał. (PAP)

autor: Robert Pietrzak

rop/ mmu/