MPiT: więcej mocy z czystych źródeł – fotowoltaika (komunikat)

11.10.2019, 14:34aktualizacja: 11.10.2019, 14:34

- MPiT informuje:

Wg Polskich Sieci Elektroenergetycznych, na 1 października br. łączna moc instalacji fotowoltaicznych w Krajowym Systemie Elektroenergetycznym wyniosła ponad 1 GW – 1007,2 MW. Oznacza to wzrost o ok. 158% r/r i o 7,1% m/m. Od początku 2019 r. nastąpiło podwojenie mocy z zainstalowanych instalacji PV.

Zamykanie projektów inwestycyjnych przed końcem roku, będzie sprzyjać nieco szybszemu od dotychczasowego (blisko 2 MW dziennie, tj. ok. 60 MW miesięcznie) tempu przyrostu nowych mocy w tej technologii wytwarzania. Na koniec bieżącego roku oczekujemy nawet ponad 1,3 GW łącznej mocy instalacji fotowoltaicznych w Polsce. Będzie to potencjał większy niż zainstalowany w hydroenergetyce (przy uwzględnieniu faktu, że energetyka wodna posiada wyższy potencjał wytwórczy).

Ocenia się, że ok. 62% mocy zainstalowanej w fotowoltaice przypada na mikroinstalacje (o mocy do 50 kW), które w decydowanej większości mogą być utożsamiane z instalacjami prosumenckimi. Ich łączna moc na koniec br. może przekroczyć 800 MW.

Dane PSE są zbieżne z prezentowanymi przez poszczególnych operatorów systemu dystrybucyjnego. W pierwszym półroczu Tauron przyłączył do sieci 8 652 mikroinstalacje o łącznej mocy około 110 MW, PGE ok. 20 000 mikroinstalacji o łącznej mocy 126 MW, a innogy - 290 mikroinstalacji o mocy około 1,94 MW. Oznacza to podwojenie przez nich już w pierwszym półroczu br. łącznej mocy zainstalowanej w 2018 roku.

Dynamiczny rozwój prosumenckich instalacji fotowoltaicznych jest możliwy dzięki dofinansowaniu z programów takich jak: Energia Plus, Mój prąd, Czyste powietrze, "Agroenergia" dedykowany dla rolników.

"Model prosumencki to model, którego potrzebuje polska energetyka – to propozycja, którą od dawna osobiście promuję i wspieram. Tym bardziej cieszy, że Polacy tłumnie korzystają z możliwości wsparcia finansowego zaproponowanego przez rząd aby rozwijać instalacje fotowoltaiczne, które nie tylko wzmacniają bezpieczeństwo systemowe energetyki ale również rozwój zielonej energii w naszym kraju, z korzyściami finansowymi dla gospodarstw domowych" – wskazała minister Jadwiga Emilewicz.

kom/ mark/

Data publikacji 11.10.2019, 14:34