Emilewicz: dyskusję o zniesieniu 30-krotności składek na ZUS mamy już za sobą

23.10.2019, 17:59aktualizacja: 23.10.2019, 17:59

Dyskusje o zniesieniu 30-krotności składek na ZUS mamy już za sobą - powiedziała w środę minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz. Ostateczną decyzje podejmie Sejm, ale myślę, że ten limit nie zostanie zniesiony - dodała.

Jak wskazała szefowa resortu przedsiębiorczości ustawą budżetową, w którym zapisano zniesienie limitu 30-krotności składek zajmie się już nowy parlament. "Nie zdarzyło się jeszcze od 1989 r. żeby ustawy budżetowe były przyjmowane bez korekt" - powiedziała. "Ja zakładam, że kwestie limitu 30-krotności składek dyskursywnie politycznie mamy już za sobą" - dodała.

Emilewicz podkreśliła, że od początku, kiedy ten pomysł się pojawił przekonywali jako Porozumienie, że on nie przyniósłby zakładanego budżetowego wpływu. "Zatem utrzymanie limitu składek na ubezpieczenie społeczne, będzie nie tylko bezpieczne z perspektywy, tych, których chcemy w Polsce utrzymać, ale także dla systemu ubezpieczeń społecznych" - wskazała.

Dodała, że sprawa nie będzie stawiana na "ostrzu noża" przez partię "Porozumienie" Jarosława Gowina, której członkiem i wiceprezesem jest szefowa resortu przedsiębiorczości.

W projekcie budżetu na 2020 r. założono zniesienie ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (30-krotność prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce). (PAP)

autor: Longina Grzegórska-Szpyt

lgs/ drag/