MPiT: Polacy wśród największych optymistów w Europie, jeśli chodzi o finansową przyszłość swoich dzieci (komunikat)

25.10.2019, 14:31aktualizacja: 25.10.2019, 14:31

- MPiT informuje:

Polacy są większymi optymistami jeśli chodzi o przyszłość finansową dzieci niż obywatele innych krajów europejskich. Według nowego badania Pew Research Center realizowanego w części krajów Europy, 57 proc. naszych rodaków uważa, że kolejnemu pokoleniu będzie się powodzić finansowo lepiej niż im. Tylko Ukraińcy i Litwini są porównywalnie pozytywnie nastawieni – odpowiednio 61 i 60 proc. społeczeństwa. Nieco mniej optymistów jest w Czechach – 51 proc. W większości państw strefy euro dominują natomiast pesymiści. W Niemczech już tylko 48 proc. obywateli jest przekonanych, że ich potomkom będzie finansowo lepiej niż im. Optymistycznie o przyszłości swoich dzieci myśli zaledwie 16 proc. Francuzów, 23 proc. Włochów i 26 proc. Greków, czy 25 proc. Hiszpanów. W przypadku Brytyjczyków tylko 22 proc. ocenia, że przyszłość ich dzieci będzie lepsza niż ich życie.

Badanie – na zlecenie uznanego amerykańskiego think tanku Pew Research Center – przeprowadzono na próbie 19 tys. respondentów. Jest ono przeprowadzane co pewien czas (dla Polski omawiany komponent od 2013 r.).

kom/ skib/ wus/

Data publikacji 25.10.2019, 14:31