MIiR: Fundusze Norweskie wesprą polskich przedsiębiorców (komunikat)

30.10.2019, 15:32aktualizacja: 30.10.2019, 15:32

- MIiR informuje:

100 milionów euro w ramach programu "Rozwój Przedsiębiorczości i Innowacje" będą mogli ubiegać się przedsiębiorcy na wsparcie w opracowaniu i wdrażaniu innowacyjnych technologii, rozwiązań produktów czy usług. Program wdrażany jest w ramach Funduszy Norweskich i Funduszy Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG). W konferencji inaugurującej, która odbyła się 30 października, udział wziął minister Jerzy Kwieciński i wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

- "Rozwój Przedsiębiorczości i Innowacje" to czwarty co do wielkości program realizowany w ramach III edycji Funduszy norweskich i EOG w Polsce. To jednocześnie największe przedsięwzięcie biznesowe przeprowadzane w krajach beneficjentów funduszy" – podkreślił minister finansów, inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński.

Budżet całkowity programu "Rozwój Przedsiębiorczości i Innowacje" to 100 milionów euro, z czego 85 milionów euro stanowią środki z Funduszy Norweskich, a 15 milionów euro to wkład krajowy. Program będzie wdrażany przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości.

O wsparcie będą mogły ubiegać się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa. Pozyskane środki będą mogły przeznaczyć na realizację projektów innowacyjnych i przyjaznych środowisku, które pozwolą wprowadzić na rynek innowacyjne produkty ekologiczne. Wsparcie obejmie także opracowanie i wdrożenie nowych produktów i technologii lub ulepszanie istniejących, które przyczynią się również do ułatwiania życia osobom starszym i z niepełnosprawnościami. W programie istnieje również specjalny instrument małych grantów skierowany do kobiet. Dzięki tym funduszom wzmocnieniu się potencjał innowacyjny i podniesie konkurencyjność firm zarządzanych przez kobiety.

- "Bardzo ważnym elementem działalności innowacyjnej jest współpraca, szczególnie ta międzynarodowa, która daje przedsiębiorcom dostęp do wiedzy i nowych technologii. Dzięki programowi polskie i norweskie przedsiębiorstwa będą mogły współdziałać w sferze wdrażania nowatorskich rozwiązań. Pozwoli to na zacieśnienie więzi gospodarczych pomiędzy Polską i Norwegią" – dodał minister Jerzy Kwieciński.

Nabór wniosków odbędzie się w czterech kategoriach wsparcia:

- innowacje w zakresie zielonych technologii (green industry innovation) – 50 milionów euro,

- niebieskie innowacje – innowacyjne technologie w obszarze wód morskich i śródlądowych (blue growth) – 10 milionów euro,

- technologie w zakresie poprawy jakości życia (welfare technology) – 18,7 milionów euro,

- małe grante na rozwój innowacyjności przedsiębiorstw zarządzanych przez kobiety we wszystkich trzech powyższych obszarach tematycznych – 15 milionów euro.

Konkursy zostaną ogłoszone 19 listopada bieżącego roku, a przyjmowanie wniosków rozpocznie się w styczniu 2020 roku i potrwa do 31 marca 2020 roku.

Fundusze Norweskie i EOG są formą bezzwrotnej pomocy zagranicznej przyznanej przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię kilkunastu państwom Europy Środkowej i Południowej oraz krajom bałtyckim. W zamian za udzielaną pomoc finansową, państwa-darczyńcy korzystają z dostępu do rynku wewnętrznego UE mimo, że nie są jej członkami. Do tej pory Polska wykorzystała ponad 1 miliard euro środków pochodzących z Norwegii, Islandii i Liechtensteinu. Obecnie trwa III edycja Funduszy Norweskich i EOG. Podobnie jak w poprzednich edycjach Polska jest największym beneficjentem tych środków.

kom/ ryb/ wus/

Data publikacji 30.10.2019, 15:32