WeWork ogłasza realizację finansowania w kwocie 1,5 mld USD przez SoftBank Group; zmiany w Zarządzie i kierownictwie

31.10.2019, 12:33aktualizacja: 31.10.2019, 12:33

NOWY JORK i TOKIO -- (BUSINESS WIRE) -- The We Company („WeWork” lub „spółka”) oraz SoftBank Group Corp. („SoftBank”) ogłosiły otrzymanie przez WeWork finansowania w kwocie 1,5 mld USD w ramach przyspieszonej realizacji dotychczasowego zobowiązania zatwierdzonego przez udziałowców w wysokości 11,60 USD na udział. W związku z finalizacją procedury przekazania finansowania w kwocie 1,5 mld USD wchodzi w życie szereg zmian w kierownictwie, obejmujących także zmiany w składzie Zarządu.

Jak ogłoszono wcześniej, płatność w wysokości 1,5 mld USD i zmiany w Zarządzie są częścią umowy z WeWork, która została zatwierdzona przez jej udziałowców. W ramach umowy SoftBank ma zapewnić spółce znaczące finansowanie. Pakiet finansowania obejmuje dodatkowe środki na pokrycie długów w kwocie 5 mld USD.

„Kwota 1,5 mld USD otrzymana dziś przez WeWork od SoftBanku stawia spółkę w dobrym położeniu i potwierdza silną wiarę Softbanku w prowadzoną przez nią działalność - powiedział Marcelo Claure, prezes wykonawczy Zarządu WeWork. - WeWork stoi na czele innowacji w wartej wiele bilionów dolarów branży, a bieżący pakiet finansowania pozwoli spółce wstąpić na ścieżkę szybkiego wzrostu zysków i generowania wolnych przepływów pieniężnych. Chciałbym podziękować kierownictwu, całemu zespołowi WeWork, naszym członkom, właścicielom nieruchomości i społecznościom na całym świecie za nieustanne wsparcie i poświęcenie”.

Claure dodał: „Inwestycja Softbanku, realizowana z dużą pewnością, idzie w parze ze wsparciem operacyjnym i usprawnieniami w zarządzaniu. Nowe miejsca w kierownictwie pozwolą nam w najbliższej przyszłości mianować dwóch nowych członków Zarządu”.

Zgodnie z ogłoszoną wcześniej umową z WeWork i realizacją zobowiązania przyspieszonej płatności 1,5 mld USD, ze skutkiem natychmiastowym wprowadzony został szereg zmian w kierownictwie. Zarząd WeWork został przebudowany i obejmuje teraz 10 członków w następującym składzie początkowym:

- pięciu członków wyznaczonych przez SoftBank lub SoftBank Vision Fund. Są nimi: Ron Fisher, Marcelo Claure, Steven Langman i dwie inne osoby, których nazwiska poznamy w późniejszym terminie;

- dwóch członków wyznaczonych przez obecnych inwestorów Benchmark Capital i Hony Capital (odpowiednio Bruce Dunlevie i John Zhao);

- dwóch członków niezwiązanych z WeWork (Jeff Sine i Mark Schwartz) oraz

- jeden członek z Komisji Specjalnej Zarządu (Lew Frankfort).

Inne zmiany w kierownictwie obowiązujące od dzisiaj:

- Marcelo Claure został mianowany prezesem wykonawczym Zarządu;

- Adam Neumann został obserwatorem zebrań Zarządu, a Zarząd otrzymał kontrolę nad głosami z jego udziałów.

Grupa SoftBank

Grupa SoftBank to światowy gracz na rynku technologicznym, który aspiruje do miana motoru napędowego rewolucji informacyjnej. Grupa SoftBank obejmuje holding SoftBank Group Corp. (TOKYO: 9984) i należące do niego firmy z całego świata działające w takich branżach jak zaawansowana telekomunikacja, usługi internetowe, sztuczna inteligencja, inteligentna robotyka, Internet rzeczy i technologie w służbie czystej energii. We wrześniu 2016 r. do SoftBank Group dołączyła Arm Limited, czołowa firma projektująca układy scalone. SoftBank Group Corp. prowadzi SoftBank Vision Fund planujący zainwestowanie do 100 mld USD w światowy biznes i technologie, które zdaniem funduszu mogą zapewnić osiągnięcie kolejnego etapu rewolucji informacyjnej. Więcej informacji na stronie: https://group.softbank/en/.

WeWork

WeWork zapewnia swoim członkom na całym świecie przestrzeń, otoczenie współpracy i usługi zapewniające kontakt bezpośredni i wirtualny. Misją spółki jest tworzenie świata, w którym poprzez pracę kształtuje się swoje życie, a nie tylko zarabia. Wg stanu na II kw. 2019 r. spółka WeWork posiadała 528 placówek w przeszło 111 miastach i 29 krajach. Wśród 527 tys. jej członków znalazły się globalne przedsiębiorstwa z wielu branż, w tym 38% notowanych na liście Global Fortune 500. Spółka stara się zapewniać jej organizacjom członkowskim z całego świata wyższą jakość pracy przy jednoczesnym obniżaniu kosztów.

Wersja źródłowa informacji na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20191030006117/en/.

Źródło: WeWork

KONTAKT: