W pierwszych dwóch dniach akcji "Znicz" zginęło 9 osób, a 185 zostało rannych

02.11.2019, 10:11aktualizacja: 02.11.2019, 10:11

W czwartek i piątek doszło do 141 wypadków, w których zginęło 9 osób, a 185 zostało rannych - wynika ze statystyk Komendy Głównej Policji. Funkcjonariusze zatrzymali 485 nietrzeźwych kierowców. Do niedzielnego wieczora trwa akcja "Znicz".

Jak przekazał podinsp. Radosław Kobryś z Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji, tegoroczna akcja "Znicz" rozpoczęła się w czwartek rano, 31 października. Według policyjnych statystyk w ciągu pierwszych dwóch dni doszło do 141 wypadków, w których zginęło 9 osób, a 185 zostało rannych. W czwartek policjanci zatrzymali też 485 nietrzeźwych kierowców.

W akcji "Znicz", która potrwa do niedzielnego wieczoru, bierze udział 6 tysięcy 485 policjantów drogówki wspieranych przez funkcjonariuszy innych specjalności oraz Żandarmerię Wojskową. To 1000 więcej niż przed rokiem. Funkcjonariusze będą działali przede wszystkim w okolicach cmentarzy i na drogach dojazdowych do nich.

"W tym roku jest bezpieczniej niż w zeszłym, ponieważ podczas tegorocznej akcji "Znicz" mamy 51 wypadków, 14 ofiar śmiertelnych oraz 45 rannych mniej, niż przed rokiem" - powiedział PAP podinspektor Radosław Kobryś.

Podinspektor Radosław Kobryś w rozmowie z PAP wskazywał, że priorytetem tegorocznej akcji "Znicz" będzie regulacja ruchu, aby pojazdy płynniej się przemieszczały. "Drugim naszym zadaniem będzie reagowanie w szczególności na tych, którzy za nic mają przepisy ruchu drogowego, czyli na te najbardziej agresywne wykroczenia" - powiedział.

Policjanci będą się też przyglądali, jak są przewożeni pasażerowie, sprawdzali stan techniczny i wyposażenie pojazdów.(PAP)

pgo/ drag/

Data publikacji 02.11.2019, 10:11