MIiR: 200 milionów złotych na niskoemisyjne technologie ogrzewania domów (komunikat)

08.11.2019, 15:26aktualizacja: 08.11.2019, 15:26

-MIiR informuje:

Specjalna pula pieniędzy unijnych popłynie do producentów urządzeń i systemów grzewczych. Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłasza konkurs w ramach "Szybkiej Ścieżki" z programu Inteligentny Rozwój (POIR). Mogą w nim startować zarówno MŚP, jak i duże firmy, a także ich konsorcja z udziałem jednostek naukowych. Do podziału jest 200 milionów złotych.

W inauguracji konkursu uczestniczyli: wiceminister inwestycji i rozwoju Małgorzata Jarosińska-Jedynak, minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego Sebastian Skuza oraz dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju Wojciech Kamieniecki.

- Ze środków programu Inteligentny Rozwój zapewniamy duże możliwości wsparcia projektów B+R. Nowy konkurs, który dzisiaj ogłaszamy, kierujemy do producentów urządzeń grzewczych. Chcemy, aby jak najwięcej firm z tej branży skorzystało z dotacji na projekty B+R. Wdrażając efekty swoich badań i oferując na rynku konkurencyjne rozwiązania, przyczynią się również do poprawy jakości powietrza w Polsce - mówiła wiceminister Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Zdrowsze społeczeństwo, bardziej konkurencyjna gospodarka

Nowa inicjatywa NCBR to efekt współpracy rządowej agencji z ministerstwami: nauki i szkolnictwa wyższego, przedsiębiorczości i technologii oraz inwestycji i rozwoju. Konkurs stanowi odpowiedź na wyzwania stojące przed producentami urządzeń i systemów grzewczych, w szczególności w obszarze rozwijania technologii nisko- i zeroemisyjnych korzystających z odnawialnych źródeł energii. Wsparcie udzielane polskim przedsiębiorcom i naukowcom na rozwijanie technologii bardziej przyjaznych środowisku stanowi element polityki rządu, ukierunkowanej na poprawę jakości życia i zdrowia Polaków, w szczególności w kwestii czystości powietrza.

Konkretne wsparcie dzięki Funduszom Europejskim

Ogłoszony dziś konkurs "Szybkiej Ścieżki" w ramach POIR to już ósma odsłona w tym roku tego najbardziej popularnego w Polsce programu wsparcia prac B+R. Łączny budżet konkursów wynosi ponad 3 miliardy złotych. Przedsiębiorcy, konsorcja przedsiębiorstw oraz konsorcja przedsiębiorstw z jednostkami naukowymi mogą liczyć na finansowanie prac B+R sięgające nawet do 80% dla mikroprzedsiębiorców i 100 proc. dla jednostek naukowych.

Rozwój branży dzięki B+R

Agenda i zasady nowego konkursu uwzględniają specyfikę, potencjał oraz wyzwania stojące przez branżą urządzeń grzewczych. Wskazano w nim siedem tematów badawczych:

- konstrukcję i instalację pomp ciepła,

- pompy ciepła w przemyśle i ciepłownictwie,

- konstrukcje kotłów,

- automatykę i systemy sterowania kotłów,

- konstrukcje indywidualne ogrzewacze pomieszczeń oraz urządzenia dla ciepłownictwa,

- fotowoltaikę.

Budżet konkursu to 200 milionów złotych, z czego 20 miliony złotych przeznaczono na projekty realizowane w województwie mazowieckim.

Podobnie jak w innych konkursach "Szybkiej Ścieżki" o dofinansowanie będą mogli się ubiegać przedsiębiorcy, konsorcja przedsiębiorstw oraz konsorcja przedsiębiorstw z jednostkami naukowymi. Nowością jest możliwość aplikowania o wsparcia przez większe konsorcja składające się z max 5 podmiotów. Natomiast minimalna wartość projektu to 400 tysięcy złotych.

Nabór wniosków będzie prowadzony od 9 grudnia 2019 r. do 31 marca 2020 r.

kom/ sic/ wus/

Data publikacji 08.11.2019, 15:26