Wystartował 13. Sputnik!

22.11.2019, 16:12aktualizacja: 22.11.2019, 16:12

„Sputnik nad Polską” - program 22.11.2019
Rozpoczął się 13. Festiwal Filmów Rosyjskich „Sputnik nad Polską”. Warszawskie kina Luna, Elektronik i Iluzjon zagrają najlepsze rosyjskie filmy do 1 grudnia.

Festiwal otworzył jakucki film „Nade mną słońce nie zachodzi” w reżyserii Lubowi Borisowej. Odtwórca głównej roli, Stiepan Popow, był gościem ceremonii otwarcia, aktor spotka się także z widzami jutro - 23 XI - po pokazie filmu o 15:15 w kinie Luna.

Na ceremonii wystąpił Siergiej Starostin – rosyjski etnograf, piosenkarz, autor tekstów, producent muzyczny i kolekcjoner ludowych instrumentów. Artysta zagra również koncert dla słuchaczy jutro - 23 XI - o 19:00 w Iluzjonie.

Przed nami weekend pełen filmowych wrażeń! Już dziś wieczorem - 22 XI - zapraszamy serdecznie na pokazy filmów i spotkania z rosyjskimi twórcami w 3 festiwalowych kinach: Pawłem Łunginem („Taxi Blues”), Karenem Szachnazarowem („Miasto zero”), Siergiejem Liwniewem, do którego dołączy polski aktor Daniel Olbrychski („Van Goghi”), Aleksandrą Strielanają („Port”) i Aleksiejem Romanowem (Dzieciństwo, którego nie znaliśmy”).

W sobotę i niedzielę (23-24 XI) filmy zaprezentują: Paweł Łungin („Braterstwo”), Andriej Waldberg („Na miejsce”), Karen Szachnazarow („Goniec”), Wiera Kriczewska („Sprawa Sobczaka”), Filipp Awdiejew („Kwas”) i Jewgienij Torres („Sztuka przetrwania”).

Zapraszamy także do Luny na sobotnie „slajdowisko” Pawła Kunza „4 strony Rosji i Poradziecji” oraz do Elektronika na spotkanie wokół książki „Tekst” Dmitrija Głuchowskiego, które odbędzie się po pokazie ekranizacji o tym samym tytule w reżyserii Klima Szypienki.

Dla miłośników mocnych wrażeń przygotowaliśmy z kolei sobotnią „Noc Grozy”. W repertuarze: „Dama Pikowa: po drugiej stronie lustra”, „Przeklęta drumla” oraz „Świt”. Start w kinie Luna o 22:15.

W niedzielę w ramach sekcji Manifesty po pokazie dokumentu „Beef. Rosyjski hip-hop” Romy Żygana odbędzie się dyskusja wokół rapu z muzykiem, kompozytorem, pisarzem i producentem - Konstantym Usenką oraz raperem, dziennikarzem i managerem - Danielem Wardzińskim.

W weekend zapraszamy do Luny dzieci i młodzież wraz z rodzicami na pokazy bajek, filmów familijnych oraz warsztaty twórcze 13. Małego Sputnika.

Zachęcamy serdecznie do pobrania aplikacji Goingapp, w której dostępna jest aplikacja dedykowana 13. Sputnikowi: goingapp.pl/download

Program dostępny na: https://sputnikfestiwal.pl/2019/program

Bilety do nabycia na Goingapp.pl oraz w kasach kin i online.

Data publikacji 22.11.2019, 16:12
Źródło informacji Materiały festiwalu „Sputnik”