Eurostat: Europejczycy coraz chętniej kupują produkty w internecie

30.11.2019, 16:24aktualizacja: 30.11.2019, 16:24

Z roku na rok obywatele Unii Europejskiej coraz chętniej kupują produkty przez internet - wynika z badania Eurobarometr. W 2018 roku zakupy online robiło 60 proc. osób w UE w wieku od 16 do 74 lat; 10 lat wcześniej było to 32 proc.

Konsumenci doceniają zalety internetowych zakupów, takie jak możliwość dokonywania ich w dowolnym miejscu i czasie, dostęp do szerszej gamy produktów i możliwość łatwego porównywania cen. Okazją do kupienia towarów w okazyjnej cenie był Black Friday (czarny piątek), a będzie także nadchodzący "cyberponiedziałek" (Cyber Monday).

Chociaż mężczyźni robią zakupy online nieco częściej niż kobiety, odsetek kupujących przez internet zwiększył się bardziej wśród kobiet w ciągu ostatnich 10 lat (z 30 proc. w 2008 r. do 59 proc. w 2018 r.) niż wśród mężczyzn (z 35 proc. w 2008 r. do 61 proc. w 2018 r.).

W ciągu ostatnich 10 lat odsetek kupujących w UE wzrósł we wszystkich grupach wiekowych, ale przede wszystkim wśród młodszych użytkowników internetu w wieku 16–24 lat (z 40 proc. w 2008 r. do 72 proc. w 2018 r.) oraz wśród osób w wieku od 25 do 34 lat (z 46 proc. w 2008 r. do 78 proc. w 2018 r.).

Najwyższy odsetek osób, które kupowały przez internet w poprzednim roku, był w Danii (84 proc.), Wielkiej Brytanii (83 proc.), Holandii (80 proc.), Szwecji (78 proc.) i Niemczech (77 proc.).

W Polsce było to ok. 50 proc.

Z Brukseli Łukasz Osiński (PAP)

luo/ akl/

Data publikacji 30.11.2019, 16:24