Bruno Le Maire: jesteśmy gotowi zwrócić się do WTO w sprawie amerykańskich ceł

08.12.2019, 16:33aktualizacja: 08.12.2019, 16:33

Francja jest gotowa zwrócić się do Światowej Organizacji Handlu (WTO) w związku z amerykańskim pomysłem nałożenia 100-procentowych ceł na niektóre francuskie towary - powiedział w niedzielę francuski minister gospodarki i finansów Bruno Le Maire.

Wprowadzenie 100-procentowego cła na francuskie towary ma być odpowiedzią na 3-procentowy podatek GAFA nałożony przez Paryż w lipcu na największe firmy internetowe z USA.

"Jesteśmy gotowi zwrócić się do sądu międzynarodowego, a zwłaszcza do Światowej Organizacji Handlu, bo francuski podatek na firmy świadczące usługi cyfrowe dotyka amerykańskie firmy tak samo jak te z Unii Europejskiej, Francji czy Chin. Nie ma charakteru dyskryminującego" - powiedział Le Maire telewizji France 3.

Minister zaznaczył, że chciałby, żeby do globalnego porozumienia w sprawie podatku od usług cyfrowych udało się dojść w ramach Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD). "Jeżeli nie będzie zgody na szczeblu OECD, rozpoczniemy ponownie rozmowy na szczeblu UE" - powiedział i dodał, że nowy komisarz ds. gospodarki Paolo Gentiloni proponował już powrót do rozmów na ten temat.

Francuski rząd nałożył latem 3-procentowy podatek GAFA, który ma mieć zastosowanie do firm świadczących usługi cyfrowe z globalnymi przychodami przekraczającymi 750 mln euro rocznie i przychodami we Francji powyżej 25 mln euro rocznie. Podatek obejmie około 30 podmiotów, w tym firmy amerykańskie. (PAP)

kib/ ap/

Data publikacji 08.12.2019, 16:33