Polityka i społeczeństwo

MF: Zabezpieczono kolejnych 12 automatów do gier (komunikat)

23.12.2019, 14:11aktualizacja: 23.12.2019, 14:11

- MF informuje:

Zabezpieczono kolejnych 12 automatów do gier:

- 12 automatów do gier zabezpieczyła Pomorska Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) wspólnie z funkcjonariuszami Komendy Powiatowej Policji w Pruszczu Gdańskim.

- Na zabezpieczonych maszynach zainstalowane były gry o charakterze losowym, które mogą być organizowane wyłącznie w koncesjonowanym kasynie gry lub salonie gier.

- Tylko w listopadzie funkcjonariusze KAS w woj. pomorskim zatrzymali ponad 100 automatów do gier. Od początku 2019 r. zatrzymano łącznie ponad 1.300 szt.

Pomorska KAS wspólnie z funkcjonariuszami Komendy Powiatowej Policji w Pruszczu Gdańskim nie przestaje deptać po piętach przestępcom, którzy mimo wyraźnego zakazu i wysokich kar w dalszym ciągu czerpią zyski z nielegalnego hazardu.

W wyniku kolejnych przeprowadzonych kontroli, które mają na celu zwalczanie nielegalnego urządzania gier na automatach, na terenie Pruszcza Gdańskiego zabezpieczono m.in. 6 nielegalnych automatów o wartości 72.000 zł oraz 6 kolejnych nielegalnych automatów.

Na zabezpieczonych maszynach zainstalowane były gry o charakterze losowym, prowadzone w celach komercyjnych, które organizowane mogą być wyłącznie w koncesjonowanym kasynie gry lub salonie gier prowadzonym przez państwowego monopolistę.

Przeprowadzone eksperymenty, potwierdziły, że są to urządzenia, które podlegają rygorom ustawy o grach hazardowych. Zarekwirowane automaty trafiły do magazynu Pomorskiego Urzędu Celno - Skarbowego w Gdyni, który będzie prowadził dalsze postępowanie w tej sprawie.

Zgodnie z ustawą o grach hazardowych, za organizowanie gier hazardowych wbrew przepisom ustawy o grach hazardowych grozi kara pozbawienia wolności do lat 3 oraz kara administracyjna, które wynika z ustawy o grach hazardowych, mogąca w tym przypadku wynieść nawet 100.000 zł od każdego zabezpieczonego urządzenia.

kom/ sic/ skr/

Data publikacji 23.12.2019, 14:11