Polityka i społeczeństwo

CBA: Zatrzymani ,,na gorąco” (komunikat)

16.01.2020, 08:57aktualizacja: 16.01.2020, 08:57

- CBA informuje:

Trzy osoby zatrzymane przez funkcjonariuszy Centralnego Biura Antykorupcyjnego w chwilę po przekazaniu 25 tys. zł łapówki. Pieniądze stanowiły gratyfikację w zamian za odstąpienie od udziału w przetargu organizowanym przez AMW w Bydgoszczy.

Funkcjonariusze łódzkiej delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego wpadli na trop procederu utrudniania prowadzenia postępowań przetargowych przeprowadzanych przez Agencję Mienia Wojskowego.

W oparciu o zgromadzony materiał dowodowy agenci Biura zatrzymali trzy osoby ,,na gorącym” uczynku przekazania 25 tys. zł łapówki. Wśród zatrzymanych znaleźli się dwaj pośrednicy w handlu nieruchomościami oraz osoba uczestnicząca w przetargu organizowanym przez bydgoską Agencję Mienia Wojskowego.

Wszystko wskazuje na to, że zatrzymani pośrednicy, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, przystąpili do przetargów ogłoszonych przez Agencję Mienia Wojskowego Oddział Regionalny w Bydgoszczy na zakup lokali stanowiących mienie wojskowe. Następnie, tuż przed rozpoczęciem przetargu weszli w porozumienie z jednym z jego uczestników proponując, że w zamian za gratyfikację pieniężną odstąpią od udziału w nim, umożliwiając zakup mieszkań temu uczestnikowi za cenę wywoławczą. Zatrzymani usłyszeli zarzuty utrudniania przetargu publicznego w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Zgromadzone przez CBA materiały trafiły do Prokuratury Okręgowej w Bydgoszczy.

ryb/

Data publikacji 16.01.2020, 08:57