ZBP: Polacy w 2019 r. zastrzegli w bankach ponad 176 tys. utraconych dokumentów

28.01.2020, 13:20aktualizacja: 28.01.2020, 13:20

Polacy w 2019 r. zastrzegli w bankach 176,5 tys. utraconych dokumentów; to rekord w 23-letniej historii Systemu Dokumenty Zastrzeżone - poinformował we wtorek Związek Banków Polskich.

Jak dodano, w całym ubiegłym roku z banków próbowano wyłudzić 5,1 tys. kredytów na kwotę 280 mln zł.

Tylko w IV kw. 2019 r., jak podał ZBP, baza Systemu Dokumenty Zastrzeżone wzrosła o 56 tys. 686 dokumentów i na koniec grudnia zawierała 1 mln 881 tys. 393 dokumentów zastrzeżonych z powodu ich zagubienia lub kradzieży. Łączna kwota udaremnionych w tym czasie prób wyłudzeń kredytów, jak podano, to 58,4 mln zł.

Kwota największej udaremnionej próby wyłudzenia kredytu w IV kw. ub.r. - to 3 mln zł, a w całym ubiegłym roku - 20 mln. (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ maja/ je/