Pożywne śniadania dla dzieci i dorosłych

07.02.2020, 17:10aktualizacja: 07.02.2020, 17:10

Tarczyński SA (1)
35% Polaków wybiera parówki na śniadanie, tak wynika z badania przeprowadzonego w styczniu tego roku przez Instytut Badań ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Tarczyński. Zaś dla 80% najważniejszym elementem w śniadaniu jest jego pożywność.*

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - to hasło, który każdy z nas słyszał do znudzenia od swoich mam i babć, jednak jest ono prawdziwe. Pożywne śniadanie jest potrzebne zarówno dorosłemu, jaki dzieciom po to, żeby pobudzić nasz organizm do działania i wybudzić ze snu. Dzięki śniadaniu łatwiej utrzymać prawidłową masę ciała. Zdecydowanie rzadziej pojawiają się w ciągu dnia napady głodu, podczas których sięgamy po niezdrowe przekąski. Pożywny posiłek o poranku gwarantuje dzieciom lepszą koncentrację w szkole i większą kreatywność. Jak pokazują wyniki ostatniego badania, Polacy najczęściej przygotowują sobie kanapki (75% badanych) i jajecznicę (53%), zaś 35% wybiera parówki. 41% respondentów deklaruje, że przygotowanie pierwszego posiłku zajmuje im od 5 do 10 minut, zaś to, co jest dla nich najważniejsze w śniadaniu, to smak i pożywność. (82% i 80%). Każdy z nas powinien zaczynać dzień od śniadania. Najlepiej by było zjedzone do godziny od wstania z łóżka. Zimą pierwszy posiłek na start najlepiej, żeby był ciepły, pożywny i energetyczny.

„Podstawą śniadania powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe - chleb/bułki czy płatki. Dostarczają one witamin z grupy B, magnezu i błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. W pierwszym posiłku powinno znaleźć się miejsce na kolorowe, świeże warzywa lub owoce. Nie może też zabraknąć białka pod postacią jaj, mięsa, ryb, nabiału czy nasion roślin strączkowych. Składniki te zapewniają sytość i pożywność” - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk.

Przygotowując śniadanie, warto pamiętać nie tylko o tym, żeby było pełne różnorodnych składników, ale także, żeby te składniki były wysokiej jakości. Ważne jest, by czytać etykiety i wybierać produkty o krótkim, prostym składzie, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku, jak na przykład Parówki Tarczyński Naturalnie. To parówki z prostym składem (100% mięsa z szynki, przyprawy, sól), bez osłonek, dzięki czemu śniadanie można zrobić szybko, bez potrzeby przygotowywania wszystkich parówek jednocześnie, dzięki opakowaniu z podziałem na dwie porcje. W lutym swoją premierę będą mieć Parówki Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka.

*Instytut Badań ARC Rynek i Opinia, Badanie „Zwyczaje żywieniowe Polaków”, N:1036,CAWI, styczeń 2020 r.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.02.2020, 17:10