Ardanowski: spółdzielczość pozostaje najlepszą formą organizowania się rolników

22.02.2020, 09:06aktualizacja: 22.02.2020, 09:06

Spółdzielczość była i pozostaje najlepszą formą organizowania się rolników do obrony rolniczych interesów - mówił w piątek w Głuchowie min. rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski na spotkaniu z członkami miejscowej spółdzielni mleczarskiej.

Ardanowski ocenił, że aby rolnicy liczyli się na rynku, muszą być zorganizowani. Zwrócił uwagę, że są różne formy spółdzielczości, będące naturalną formą wspomagania gospodarstw. Jedną z takich spółdzielni jest ta w Głuchowie.

Przyznał, iż zależało mu na tym, aby spotkać się w mniejszej firmie spółdzielczej, a taką jest właśnie głuchowska. To ważne, bo jak mówił, Unia Europejska odchodzi od tezy, że przyszłość rolnictwa należy wyłącznie do dużych firm, dużych gospodarstw. Nowa polityka UE preferuje małe gospodarstwa.

Szef resortu podkreślił, że spółdzielnia w Głuchowie, która powstała w 1911 roku, jest dobrze rozwijającą się firmą, wykorzystującą swoje zasoby, a nie tylko szukającą ratunku w finasowaniu zewnętrznym.

Według niego spółdzielnia rozwija się w takim tempie, jakie jest możliwe do uzyskania własnymi siłami. Wspomniał o budowie nowej części zakładu wkomponowanej w stary obiekt. Zwrócił uwagę, że każdy kawałek przestrzeni jest wykorzystywany, każde pomieszczenie ma swoje przeznaczenie, a to świadczy o gospodarności jego gospodarzy. "Dla mnie jest ważne, że tu mamy dobry przykład funkcjonowania władz spółdzielni z jej samorządem - radą nadzorczą, zgromadzeniem przedstawicieli" - powiedział.

"Właścicielem spółdzielni są jej członkowie. To są ci, którzy na dobre i na złe powinni być z nią związani. Są czasy lepsze, są czasy gorsze. Ale te gorsze czasy można przetrwać, jeśli jesteśmy ze spółdzielnią związani" - powiedział. (PAP)

autor: Jacek Walczak

jaw/ drag/