Polityka i społeczeństwo

MS: Komunikat w sprawie dotyczącej decyzji Komisji Weryfikacyjnej, dot. ul. Nowogrodzkiej 46 (komunikat)

26.02.2020, 12:23aktualizacja: 26.02.2020, 12:23

- MS informuje:

Komisja Weryfikacyjna na posiedzeniu niejawnym w dniu 25 lutego 2020 r. wydała dwie decyzje w sprawie KR III R 15a/19 i KR III R 15b/19 dotyczące nieruchomości przy ulicy Nowogrodzkiej 46.

Komisja Weryfikacyjna w toku przeprowadzonego postępowania dowodowego ustaliła, że nieruchomość przy ul. Nowogrodzkiej 46 została objęta w posiadanie przez gminę 19 kwietnia 1948 r., wobec czego termin do złożenia wniosku o przyznanie prawa własności czasowej gruntu upływał z dniem 19 października 1948 r. Wniosek o przyznanie prawa własności czasowej został złożony przez pełnomocnika dawnych współwłaścicieli nieruchomości. Orzeczeniem administracyjnym Prezydium Rady Narodowej m.st. Warszawy z dnia 19 lipca 1952 r. odmówiono przyznania prawa własności czasowej, wskazując, że przedmiotowa nieruchomość jest przeznaczona na cele publiczne. Decyzja ta została wyeliminowana z obrotu prawnego decyzją Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia 9 września 2004 r.

Decyzją z dnia 19 stycznia 2011 r. Prezydent m.st. Warszawy ustanowił w ułamkowych częściach prawo użytkowania wieczystego zabudowanego gruntu położonego w Warszawie przy ul. Nowogrodzkiej 46 na rzecz dwóch beneficjentek.

Decyzją Prezydenta m.st. Warszawy z dnia 25 czerwca 2014 r. Warszawy ustanowiono w ułamkowych częściach prawo użytkowania wieczystego zabudowanego gruntu położonego w Warszawie przy ul. Nowogrodzkiej 46 na rzecz Skarbu Państwa.

Komisja Weryfikacyjna po przeprowadzeniu postępowania rozpoznawczego w sprawie stwierdziła, że decyzje Prezydenta m.st. Warszawy z dnia 19 stycznia 2011 roku i z dnia 25 czerwca 2014 roku zostały wydane z rażącym naruszeniem prawa, ponieważ ustanowiono prawo użytkowania wieczystego pomimo, że wniosek o przyznanie prawa własności czasowej został złożony po upływie terminu wynikającego z dekretu.

Wobec powyższego decyzjami z dnia 25 lutego 2020 r. KR III R 15a/19 i KR III 15b/19 Komisja Weryfikacyjna stwierdziła że decyzje Prezydenta m.st. Warszawy z dnia 19 stycznia 2011 r. i z dnia 25 czerwca 2014 r. zostały wydane z naruszeniem prawa. Jednocześnie Komisja utrzymała w mocy orzeczenie organu w zakresie odmowy ustanowienia użytkowania wieczystego, z uwagi na sprzedaż lokali przed wydaniem decyzji reprywatyzacyjnej i wystąpienie w tym zakresie nieodwracalnych skutków prawnych.

kom/ sic/ jann/

Data publikacji 26.02.2020, 12:23