Min. Emilewicz: chcemy rozwijać w Polsce centra sztucznej inteligencji

03.03.2020, 14:55aktualizacja: 03.03.2020, 14:55

Chcemy rozwijać w Polsce centra sztucznej inteligencji, aby stać się twórcą, a nie odbiorcą innowacji - wskazała cytowana we wtorkowym komunikacie minister rozwoju Jadwiga Emilewicz. Centra takie byłyby miejscem współpracy biznesu z nauką - dodała.

Resort podkreślił w komunikacie, że trzeba zwiększać produktywność naszej gospodarki za pomocą automatyzacji i wykorzystania algorytmów opartych o sztuczną inteligencję (AI) oraz uczenie maszynowe.

"Polska jest miejscem pełnym utalentowanych informatycznie osób" - podkreśliła minister Emilewicz, która uczestniczyła w debatach resortu dot. rozwoju zastosowania AI. Według niej, z tego powodu staliśmy się zagłębiem outsourcingowym, ale - jak zaznaczyła - "taki stan rzeczy nie wyczerpuje naszych ambicji".

"Chcemy, aby w Polsce tworzona była unikalna wartość intelektualna w obszarze AI. Czas na to, aby stać się twórcą, a nie odbiorcą innowacji. Dlatego zabiegamy o to, aby centra kompetencyjne powstawały w Polsce i były katalizatorami współpracy biznesu z nauką" - mówiła Emilewicz podczas spotkania z udziałem Davida Hansona, prezesa firmy Hanson Robotics, która stworzyła humanoidalnego robota o imieniu Sophia.

Cytowany w komunikacie Hanson podkreślił, że zastanawia się nad przeniesieniem działalności i stworzeniem hubu związanego z etyczną sztuczną inteligencją w Polsce. "Bardzo rozwinięty sektor kreatywny, technologiczny i ten związany z robotyką w Polsce przekonuje Hanson Robotics do otworzenia centrum R&D w Polsce i kontynuowania badań nad rozwojem technologii służących człowiekowi, w tym humanoidalnych robotów wchodzących w interakcje z ludźmi" – poinformował. (PAP)

maja/ pad/

Data publikacji 03.03.2020, 14:55