Narodowe Stowarzyszenie Turystyki Przyjazdowej Mołdawii podaje trzy powody, dla których warto przyjechać do Mołdawii, czyli trzy intrygujące szlaki winne prowadzące do najlepiej skrywanego skarbu Europy

09.03.2020, 11:59aktualizacja: 09.03.2020, 11:59

KISZYNIÓW, Mołdawia, 9 marca 2020 /PRNewswire/ -- Republika Mołdawii staje się coraz popularniejszym celem podróży turystycznych w sercu Europy. Znana ze swojej bogatej historii, ugruntowanych tradycji gościnności okazywanej poprzez częstowanie gości winem i miejscowymi potrawami, Mołdawia ma zaszczyt ogłosić otwarcie trzech nowych Szlaków Winnych, stanowiących doskonałą okazję do odkrywania terenów, które znajdują się poza głównymi szlakami turystycznymi.

Mołdawskie Szlaki Winne z powodzeniem wpisały się w Szlak Iter Vitis, Europejski Szlak Kulturowy Winnic „Iter Vitis - Les Chemins de la Vigne”, trasę promowaną przez Europejska Federację Iter Vitis, która uzyskała status Europejskiego Szlaku Kulturowego Rady Europy. Celem szlaku „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne” jest ochrona różnorodności biologicznej winorośli i podkreślenie ich unikatowych cech w zglobalizowanym świecie. Mołdawskie Stowarzyszenie Turystyki Przyjazdowej (ANRRIM) z dumą reprezentuje Mołdawię w tym przedsięwzięciu, zapewniając autentyczne doświadczenia związane z produkcją wina i nowe trasy dla miłośników enoturystyki. Mołdawskie Szlaki Winne otworzyły 7 niepowtarzalnych szlaków umożliwiających kosztowanie win i potraw, zapewniając niezapomniane wizyty w 30 winiarniach, piwniczkach winnych, uczestnictwo w degustacjach, 15 imprezach winiarskich i dziesiątkach atrakcyjnych wydarzeń kulturalnych.

Mołdawskie Szlaki Winne przebiegają przez trzy regiony, w których wytwarzane są produkty, którym przyznano chronione oznaczenie geograficzne. Centralny Szlak Winny ChOG Codru obejmuje największą liczbę winiarni, gdzie można znaleźć wyjątkowe wina białe, czerwone i musujące. Szlak Wina ChOG „Wał Trajana” biegnie od stolicy kraju Kiszyniowa w kierunku południowo-zachodnim. Ten szlak, znany z odmian wina czerwonego, prowadzi przez mołdawskie Terytorium Autonomiczne Gagauzji, charakteryzujące się wpływem kultury tureckiej i zróżnicowaną ofertą gastronomiczną. Szlak Wina ChOG Stefana Wielkiego, zaczynający się w Kiszyniowie i biegnący na południowy wschód, zabiera turystów w podróż przez wspaniałe winnice, zabytki i zapierające dech w piersiach krajobrazy.

Komentarze Lonely Planet: „Mołdawskie Szlaki Winne są siecią trzech szlaków, które prowadzą do historycznych regionów winiarskich - Codru, Valul Lui Traian i Stefan Voda. Celem tras, których początek znajduje się w Kiszyniowie, jest wyznaczenie korytarzy turystyki kulturowej bogatej w przygody, które uwzględniają festiwale, wydarzenia i kluczowe lokalizacje z punktu widzenia turystyki, takie jak hotele, fortece, klasztory, rezerwaty przyrody i miejsca wykopalisk archeologicznych. Sieć ta zapewnia podróżnym klarowne szlaki wycieczek, charakteryzujące się dostępem do autentycznej kultury odwiedzanych miejsc, zaskakującym bogactwem oferty dla koneserów wspartej na tradycji winiarskiej sięgającej 5000 lat wstecz oraz dobrze prosperującym sektorze produkcji wina” – Lonely Planet, 2020

Link: https://www.lonelyplanet.com/articles/wine-routes-moldova

Video - https://www.youtube.com/watch?v=jKtHtHyBudM