PK: Zatrzymania i zarzuty dla członków zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się nielegalnym składowaniem niebezpiecznych odpadów (komunikat)

10.03.2020, 08:22aktualizacja: 10.03.2020, 08:22

- PK informuje:

Na polecenie Prokuratury Regionalnej w Katowicach funkcjonariusze Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach 4 marca 2020 r. zatrzymali kolejne trzy osoby w sprawie dotyczącej zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się nielegalnym składowaniem niebezpiecznych odpadów. Zatrzymani to Waldemar D. – pośrednik w pozyskaniu dostaw odpadów niebezpiecznych ze spółki ze Zduńskiej Woli oraz Sebastian Ch. i Zbigniew Z. – kierowcy realizujący transporty odpadów niebezpiecznych do składowisk w Zawierciu, Częstochowie i Rudniku Wielkim.

Ustalenia śledztwa

Grupa funkcjonowała od grudnia 2017 roku do kwietnia 2019 roku na terenie Zawiercia, Częstochowy, Jastrowa i innych miejscowości na terenie kraju. Jej członkowie wynajmowali hale magazynowe i nie płacąc czynszu składowali na ich terenie odpady niebezpieczne. Następnie porzucali je w warunkach mogących stanowić zagrożenie dla życia lub zdrowia człowieka oraz środowiska.

Usłyszeli zarzuty

Zatrzymanym mężczyznom prokurator ogłosił zarzuty popełnienia przestępstw działania w zorganizowanej grupie przestępczej oraz składowania wbrew przepisom niebezpiecznych odpadów. Są to czyny kwalifikowane z art. 258 par. 1 kk, art. 183 par. 1 kk, art. 165 par. 1 pkt 5 kk, art. 164 par. 1 kk i inne. Podejrzanym grozi kara do 12 lat pozbawienia wolności.

Środki zapobiegawcze

Wobec Waldemara D. sąd, na wniosek prokuratora, zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania. Pozostałych dwóch podejrzanych prokurator objął środkami zapobiegawczymi w postaci dozoru Policji i poręczenia majątkowego w kwocie 5 i 10 tysięcy złotych.

kom/ amac/ robs/

Data publikacji 10.03.2020, 08:22