Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymania, zarzuty i areszty dla członków zorganizowanej grupy sutenerów (komunikat)

12.03.2020, 10:17aktualizacja: 12.03.2020, 10:17

- PK informuje:

Na polecenie Prokuratury Okręgowej w Poznaniu funkcjonariusze zarządów Centralnego Biura Śledczego Policji w Poznaniu, Gorzowie Wielkopolskim oraz we Wrocławiu zatrzymali 11 członków zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się czerpaniem korzyści majątkowych z uprawiania prostytucji przez inne osoby. W toku realizowanych czynności zabezpieczono bogaty materiał dowodowy, a także mienie w postaci pieniędzy w kwocie 100 tysięcy złotych, biżuterii oraz samochodów. Funkcjonariusze ujawnili także w jednym z mieszkań w Poznaniu około 2 kg marihuany.

Zatrzymanym osobom prokurator ogłosił szereg zarzutów, w tym brania udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz prania brudnych pieniędzy. Czterech z podejrzanych, w tym kierujący grupą, zostało tymczasowo aresztowanych. Podejrzanym grozi kara nawet do 15 lat pozbawienia wolności.

Ustalenia śledztwa

Śledztwo dotyczy udziału szeregu osób w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się czerpaniem korzyści majątkowych z uprawiania prostytucji przez inne osoby. Grupa działała w latach 2018 – 2020 na terenie Wielkopolski i Dolnego Śląska. Członkowie grupy zorganizowali sieć ponad 30 agencji towarzyskich działających pod pozorem salonów masażu, które funkcjonowały w oparciu o usługi typu "call center".

W agencjach, funkcjonujących w wynajmowanych mieszkaniach, mogło "pracować" nawet 100 kobiet. Werbunkiem miał się zajmować, podejrzany o kierowanie grupą, 34-letni mężczyzna o pseudonimie "Norbert". Kobietom poszukującym w internecie zatrudnienia, członkowie grupy oferowali pracę masażystek. Jednocześnie nie informowali zainteresowanych, czym dokładnie będą się zajmowały. Część kobiet rezygnowała, gdy dowiedziały się w jakim charakterze mają "pracować". Z ustaleń śledztwa wynika, że pozostałe osoby zatrzymane zajmowały się umawianiem zleceń oraz ochroną "biznesu". Przestępcze korzyści uzyskane z uprawiania prostytucji to co najmniej 1 milion 440 tysięcy zł.

Usłyszeli zarzuty

Zatrzymanym osobom prokurator przedstawił zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, zajmującej się czerpaniem korzyści z uprawniania prostytucji przez szereg osób oraz uczynienia sobie z tego stałego źródła dochodu (art. 258 par. 1 kk i art. 204 par. 2 kk w zw. z art. 65 par 1 kk). Robert D. usłyszał zarzut kierowania grupą (art. 258 par. 3 kk) oraz prania brudnych pieniędzy wspólnie z jednym z podejrzanych (art. 299 par. 1 kk). W związku z zabezpieczeniem środków odurzających, jeden z podejrzanych usłyszał dodatkowo zarzut posiadania narkotyków (art. 62 ust 2 ustawy o przeciwdziałaniu narkomani). Za zarzucane przestępstwa podejrzanym grozi kara do 15 lat pozbawienia wolności.

Środki zapobiegawcze

Na wniosek prokuratora, czterech podejrzanych, w tym kierujący grupą, zostało przez Sąd tymczasowo aresztowanych na trzy miesiące. Wobec pozostałych podejrzanych prokurator zastosował środki zapobiegawcze w postaci dozoru Policji, zakazu opuszczania kraju oraz poręczeń majątkowych.

kom/ ryb/ mark/

Data publikacji 12.03.2020, 10:17