Wynik finansowy Atradius na koniec roku wzrósł o 12,4 proc. osiągając poziom 222,7 mln EUR, natomiast przychód z tytułu składek ubezpieczeniowych zwiększył się o 6,7 proc.

12.03.2020, 10:52aktualizacja: 12.03.2020, 10:52

tabela

AMSTERDAM, 12 marca 2020 r. /PRNewswire/ --

- Przychód z tytułu składek ubezpieczeniowych wzrósł o 6,7 proc. (6,1 proc. przy stałym kursie wymiany walut).

- Całkowity przychód wzrósł o 6,0 proc., przekraczając 2 mld EUR.

- Wynik za cały rok wzrósł o  12,4 proc., osiągając 222,7 mln EUR.

- Wskaźnik szkodowo-kosztowy wyniósł 78,7 proc.

- Wynik z tytułu ubezpieczeń i obsługi sięgnął 325,4 mln EUR, czyli wzrost wyniósł 21,3 proc.

- Kapitał własny akcjonariuszy i zadłużenia podporządkowanego wzrósł o dodatkowe 8,7 proc.

- Wskaźnik wypłacalności przekracza natomiast 200 proc. (1).

- Wskaźnik retencji klientów wyniósł 93,4 proc., dowodząc doskonałych rezultatów zaangażowania dla najwyższej jakości obsługi zapewnianej przez Atradius.

(1) Z zastrzeżeniem realizacji procedur kontroli.

Przychód z tytułu ubezpieczeń

Przychód Atradius z tytułu ubezpieczeń wzrósł o 6,7 proc., z 1 648,5 mln EUR w 2018 roku do 1 759,5 mln EUR w 2019 roku (6,1 proc. przy stałych kursach wymiany walut). Rozwój w zakresie ubezpieczeń kredytów był stabilny w niemal każdym rejonie obszaru Azji, Wielkiej Brytanii i Irlandii, Północnej i Środkowej Europy oraz Ameryki Północnej, przy czym najsilniejsze stopy wzrostu odnotowano w ujęciu globalnym.

Roszczenia

Spółka Atradius osiągnęła dobry współczynnik szkodowości na poziomie 42,8 proc., co wynika z mniejszej liczby dużych szkód w porównaniu z rokiem 2018.

Koszty

Wskaźnik kosztów wzrósł umiarkowanie do 35,9 proc. w 2019 roku z 35,5 proc. w 2018 roku. Wzrost ten jest wynikiem znacznych inwestycji w innowacje i rozwój technologiczny, mających na celu dalszą poprawę efektywności operacyjnej i doświadczenia klientów.

Wynik z tytułu ubezpieczeń i usługi

Wynik w zakresie ubezpieczeń i usług Atradius poprawił się o 21,3 proc. do 325,4 mln EUR z 268,3 mln EUR w 2018 roku.

Wynik z inwestycji

Zachowawczy portfel inwestycyjny spółki Atradius przyniósł 25,9 mln EUR w trudnym otoczeniu i przy niskich lub ujemnych stopach procentowych oraz niestabilnych rynkach kapitałowych.

Wynik po opodatkowaniu

Wynik po opodatkowaniu wzrósł o 12,4 proc. – z 202,7 mln EUR do 227,7 mln EUR odzwierciedlając doskonały wynik ubezpieczeniowy, napędzany istotnym wzrostem przychodów, dobrym współczynnikiem szkodowości oraz dalszym obniżeniem wskaźnika kosztów.

Współczynnik wypłacalności

Dzięki rentownemu rozwojowi działalności oraz stabilnym zwrotom z inwestycji, wskaźnik wypłacalności spółki Atradius ponownie przekroczył 200% na koniec 2019 r. (1)

(1) Z zastrzeżeniem realizacji procedur kontroli.

Perspektywy biznesowe

Oczekuje się, że w 2020 r. wzrost gospodarczy będzie umiarkowany, ponieważ nadal utrzymują się napięcia w polityce handlowej, obciążające handel i działalność gospodarczą na świecie. Wzrost w strefie euro pozostanie na niskim poziomie, a w Stanach Zjednoczonych umiarkowany.  Pomimo spowolnienia w Chinach, Azja nadal będzie motorem światowego wzrostu. Ogólne pogorszenie perspektyw w zakresie niewypłacalności, zwłaszcza w Zjednoczonym Królestwie i na rynkach wschodzących, powinno jeszcze bardziej zwiększyć popyt na produkty i usługi Atradius.

Dyrektor generalny Atradius, David Capdevila, powiedział:  „Mimo, że rok 2019 był pełen niepewności dla handlu międzynarodowego, to handel rósł a połączenie tych czynników stworzyło silny popyt na nasze produkty i usługi. Perspektywy na rok 2020 wyglądają bardzo podobnie przy skromnym wzroście światowego PKB i wzroście liczby niewypłacalności. Oczekujemy, że zapewni to korzystne warunki dla dalszego wzrostu naszych dochodów".

O Atradius

Spółka Atradius to globalny dostawca ubezpieczeń kredytów, obligacji i poręczeń, usług windykacyjnych i informacyjnych, szczycący się spoją strategiczną obecnością w ponad 50 krajach. Produkty oferowane przez Atradius chronią podmioty na całym świecie przed ryzykiem kredytowym wiążącym się ze sprzedażą towarów i usług zakupionych na kredyt. Spółka Atradius jest członkiem grupy kapitałowej Grupo Catalana Occidente (GCO.MC) będącej jednym z największych ubezpieczycieli w Hiszpanii i jednym z największych towarzystw oferujących ubezpieczenia kredytów kupieckich na świecie. Więcej informacji na ten temat opublikowano na stronie internetowej http://www.atradius.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/712156/Atradius_Logo.jpg

Źródło: Atradius N.V.