MI: Pierwsza obwodnica z Programu budowy 100 obwodnic skierowana do realizacji (komunikat)

12.03.2020, 15:19aktualizacja: 12.03.2020, 15:19

- MI informuje:

Minister Infrastruktury zatwierdził 12 marca 2020 r. Program inwestycji dla obwodnicy Wąchocka w ciągu drogi krajowej nr 42. Obwodnica została ujęta w Programie budowy 100 obwodnic i jest jedną z kilkunastu inwestycji planowanych do uruchomienia w 2020 r.

- Program budowy 100 obwodnic to poprawa bezpieczeństwa na drogach, wyprowadzenie ruchu z zatłoczonych miast, czystsze powietrze, mniejszy hałas i poprawa przepustowości sieci drogowej. Dotrzymujemy słowa i zgodnie z zapowiedzią dzisiaj zatwierdzamy finansowanie dla pierwszego zadania z tego programu – powiedział wiceminister infrastruktury Rafał Weber.

Podstawowym celem budowy obwodnicy Wąchocka jest wyprowadzenie ruchu tranzytowego, jaki koncentruje się w mieście w ciągu drogi krajowej numer 42. Dzięki inwestycji nastąpi poprawa bezpieczeństwa mieszkańców, odciążenie układu komunikacyjnego oraz zwiększenie przepustowości dróg. Nowa inwestycja ułatwi podróże pomiędzy Skarżyskiem-Kamienną, drogą ekspresową S7, Ostrowcem Świętokrzyskim i będzie stanowiła nowy ciąg DK42 wraz z planowaną obwodnicą Starachowic. Jednocześnie zachowane zostaną najwyższe wymogi ochrony środowiska, zdrowia i życia mieszkańców oraz zrównoważonego rozwoju.

W ramach planowanej inwestycji powstanie dwujezdniowy odcinek drogi klasy GP (głównej o ruchu przyspieszonym) o długości 11,7 km. Nowa trasa będzie biegła po północnej stronie istniejącej DK42 omijając Parszów, a następnie po południowej stronie istniejącej drogi omijając Wąchock. Zaplanowano budowę: 4 skrzyżowań jednopoziomowych umożliwiających powiązanie obwodnicy z istniejącymi drogami powiatowymi i gminnymi, dróg dojazdowych, obiektów inżynierskich (wiaduktów, mostów, przepustów, przejść dla dużych i średnich zwierząt, przejścia podziemnego dla pieszych, ekranów przeciwhałasowych), chodników, elementów bezpieczeństwa i organizacji ruchu drogowego, oświetlenia, kanałów technologicznych, odwodnienia drogi i kanalizacji deszczowej.

Inwestycja jest przygotowana do realizacji. Dla obwodnicy opracowano dokumentację projektową, uzyskano decyzję środowiskową i decyzję o zezwoleniu na realizację inwestycji, wykonano powierzchniowe badania archeologiczne oraz wypłacono odszkodowania za nabyte nieruchomości. Podpisanie umowy z wykonawcą trasy jest planowane w 2021 r.

W ramach Programu budowy 100 obwodnic w województwie świętokrzyskim powstaną 4 obwodnice:

- Wąchocka w ciągu drogi krajowej nr 42,

- Chmielnika w ciągu dróg krajowych 73/78,

- Osieka w ciągu drogi krajowej 79,

- Starachowic w ciągu drogi krajowej nr 42.

Więcej o Programie budowy 100 obwodnic na stronie MI: https://www.gov.pl/web/infrastruktura/program-budowy-100-obwodnic-na-lata-2020---2031

kom/ mst/

Data publikacji 12.03.2020, 15:19