PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLU ZAGRANICZNEGO BALTONA SA (27/2020) Informacja nt. czasowego wstrzymania działalności na lotnisku w Tallinnie

13.03.2020, 17:23aktualizacja: 13.03.2020, 17:23

Raport bieżący 27/2020

Zarząd Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego "Baltona" S.A. [Emitent lub Spółka] informuje, iż w dniu 13 marca 2020 roku podjął decyzję o czasowym wstrzymaniu działalności w lokalizacjach handlowych na lotnisku w Tallinnie w związku z materializacją ryzyka dotyczącego negatywnego wpływu skutków rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2. Emitent informuje, iż na dzień sporządzenia niniejszego raportu bieżącego wstrzymana została również działalność w lokalizacji handlowej na lotnisku Alghero [Włochy].

Emitent nie wyklucza przy tym konieczności podjęcia kolejnych, analogicznych decyzji w odniesieniu do kolejnych lokalizacji, w których prowadzona jest działalność operacyjna.

Emitent informuje, iż działalność operacyjna na lotnisku w Tallinnie odpowiada za ok. 5,8% skonsolidowanych przychodów w 2019 roku oraz ok. 6,4% w okresie styczeń - luty 2020 roku. Z kolei udział sprzedaży na lotnisku a Alghero w 2019 roku odpowiadał za ok. 0,8% przychodów ze sprzedaży Grupy Kapitałowej Emitenta.

Jednocześnie informacje nt. wpływu powyższej decyzji oraz ewentualnie kolejnych decyzji odnoszących się do prowadzenia działalności operacyjnej w poszczególnych lokalizacjach handlowych i gastronomicznych zarządzanych przez spółki z Grupy Kapitałowej Emitenta na wyniki finansowe Grupy Kapitałowej Emitenta, Spółka będzie prezentowała w szczególności w kolejnych raportach bieżących dotyczących miesięcznej sprzedaży, które zgodnie z polityką informacyjną przyjętą przez Emitenta publikowane są do 10 dnia każdego kolejnego miesiąca.

Szczegółowa podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz