PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLU ZAGRANICZNEGO BALTONA SA (28/2020) Aktualizacja informacji nt. wpływu skutków rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2 na działalność Grupy Kapitałowej Emitenta

15.03.2020, 11:51aktualizacja: 15.03.2020, 11:51

Raport bieżący 28/2020

Zarząd Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego "Baltona" S.A. [Emitent lub Spółka] informuje, iż mając na uwadze faktyczne okoliczności, w tym po przeprowadzeniu konsultacji z portami lotniczymi w Polsce, Emitent podjął decyzję o wstrzymaniu z dniem 15 marca 2020 roku działalności handlowej oraz gastronomicznej we wszystkich lokalizacjach w Polsce w normalnym trybie tj. z zastrzeżeniem możliwości prowadzenia działalności w ograniczonym (dyżurnym) zakresie w wybranych lokalizacjach lotniskowych w razie zaistniałej potrzeby.

Przedmiotowa decyzja związana jest z istotnymi ograniczenia w ruchu lotniczym wprowadzonymi na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu zagrożenia epidemiologicznego oraz Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 marca 2020 r. w sprawie zakazów w ruchu lotniczym.

Emitent informuje, iż na dzień sporządzenia niniejszego raportu bieżącego w wyniku opublikowania wewnętrznych regulacji/instrukcji w związku ze wzrostem zachorowań na terenie Francji wstrzymana została również działalność w lokalizacji handlowej na lotnisku Montpellier. Jednocześnie w związku z kolejnymi ograniczeniami jakie w najbliższym czasie mogą zostać nałożone w związku z epidemią wirusa SARS-CoV-2 na pozostałych rynkach, w których Emitent posiada lokalizacje handlowe lub gastronomiczne, Emitent rozważa w najbliższym czasie wstrzymanie działalności docelowo we wszystkich lokalizacjach oraz kanałach sprzedaży Grupy Kapitałowej Emitenta.

Na dzień sporządzenia niniejszego raportu bieżącego Emitent nie ma możliwości oszacowania skali negatywnych skutków wstrzymania działalności handlowej i gastronomicznej na wyniki finansowe Grupy Kapitałowej Emitenta.

Informacje nt. skutków i wpływie decyzji o ograniczeniu działalności w opisanym powyżej zakresie na wyniki finansowe oraz sytuację płynnościową Grupy Kapitałowej Emitenta, Spółka będzie prezentowała w trybie kolejnych raportów bieżących.

Szczegółowa podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz