USA: załamanie na Wall Street, indeksy w dół 12-13 proc.

17.03.2020, 08:20aktualizacja: 17.03.2020, 08:20

Poniedziałek na Wall Street przyniósł załamanie notowań i najgorszą sesję od 1987 roku. Główne indeksy zniżkowały po 12-13 proc., a Dow stracił 3000 punktów.

Handel na amerykańskich giełdach został wstrzymany na 15 minut po tym, jak indeks S&P 500 spadł o 8,1 proc. ok. godz. 14.31 czasu polskiego. Po wznowieniu handlu Dow Jones tracił nawet 12 proc. Podobnej skali spadki utrzymały się już do końca dnia.

Dow Jones Industrial na zamknięciu spadł o 3000 pkt, czyli 12,93 proc. i wyniósł 20.188,52 pkt.

S&P 500 stracił 325 punktów, czyli 11,98 proc. i wyniósł 2.386,13 pkt.

Nasdaq Comp. poszedł w dół 6904,59 proc., do 6.904,59 pkt.

Od szczytów z poprzedniego miesiąca Dow Jones stracił 28 proc., a S&P 500 i Nasdaq zniżkowali już 26 proc.

"Rynek nie ma najmniejszej przerwy po wczorajszych historycznych działaniach Fed i pandemii koronawirusa. Oba wydarzenia zdominowały dzisiejsze nagłówki gazet. Napływają coraz gorsze informacje. Nie możemy kłócić się z faktami, a sprawa dotyczy znacznie ważniejszych rzeczy niż sama gospodarka" - powiedział Frank Cappelleri, dyrektor wykonawczy Instinet.

Prezydent Donald Trump powiedział, że najtrudniejszy etap epidemii powinien zakończyć się w lipcu, sierpniu lub później. Dodał też, że amerykańska gospodarka zmierza obecnie w stronę recesji. (PAP Biznes)

kkr/ pr/

Data publikacji 17.03.2020, 08:20