MF/KAS: Zestaw do karabinu snajperskiego w paczce z USA (komunikat)

25.03.2020, 09:22aktualizacja: 25.03.2020, 09:22

- MF/KAS informuje:

- Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) wykryli profesjonalny zestaw do karabinu snajperskiego w paczce wysłanej ze Stanów Zjednoczonych.

- W deklaracji celnej wskazano, że znajduje się w niej sprzęt sportowy.

Funkcjonariusze KAS znaleźli w skontrolowanej paczce zestaw do precyzyjnego karabinu snajperskiego – kolba z osprzętem firmy, która specjalizuje się w produkcji broni dla strzelców wyborowych sił specjalnych na całym świecie.

W związku z podejrzeniem naruszenia przepisów ustawy o broni i amunicji, w zakresie prawidłowości przesyłania i przewozu broni, wszczęto postępowanie, które prowadzi częstochowska Policja.

Prawo dopuszcza przesyłanie broni lub amunicji za pośrednictwem operatorów pocztowych, o ile posiadają stosowne pozwolenia na wykonywanie takich zleceń.

Przywóz broni i amunicji, z państw spoza Unii Europejskiej przez obywateli polskich wymaga uprzedniego wydania stosownego zaświadczenia przez konsula RP. W przypadku gdy nielegalnie przywieziona broń lub amunicja zostanie ujawniona na terytorium Polski, jej posiadacz powinien liczyć się z jej przepadkiem, karą ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

kom/ ryb/

Data publikacji 25.03.2020, 09:22