Shanghai Electric przekazuje 40000 maseczek do elektrowni termalnej Wassit w Iraku

26.03.2020, 09:05aktualizacja: 26.03.2020, 09:05

BAGDAD, 25 marca 2020 r. /PRNewswire/ -- Firma Shanghai Electric Group, wiodący producent i dostawca sprzętu generacji energii i przemysłowego, ogłosiła dziś przekazanie 40000 maseczek chirurgicznych pracownikom elektrowni termalnej Wassit należącej do Shanghai Electric w odpowiedzi na wybuch epidemii COVID-19. Jest to największa tego typu elektrownia w Iraku.

„Sytuacja stopniowo poprawia się w Chinach, lecz liczba przypadków w Iraku i innych regionach Bliskiego Wschodu ciągle rośnie” – skomentował Bian Changzheng, rzecznik handlowy Ambasady Chin w Iraku.

Chiński zespół pomocy medycznej w elektrowni termalnej Wassit w Iraku

Jak do tej pory u 372757 osób w 167 krajach i regionach potwierdzono infekcję wirusem COVID-19. Największe obszary administracyjne Iraku podjęły decyzję o zamknięciu granic, w tym Erbil i Sulaymaniyah, a inne nałożyły niemal kompletną izolację w ramach środków prewencyjnych. Elektrownia termalna Wassit wdrożyła serię środków miejscowego zarządzania ryzykiem i kontroli nad infekcjami w celu ochrony pracowników na miejscu już w styczniu tego roku.

„Pandemia okazała się niespotykanym do tej pory wyzwaniem dla systemów opieki zdrowotnej w regionie. Ambasada Chin w Iraku zapewnia pomoc medyczną przez finansowanie materiałów zapobiegania epidemii i transportowania ekspertów medycyny do Iraku – wyjaśnił Bian w trakcie wizyty z ekspertami medycyny Chińskiego Czerwonego Krzyża do elektrowni termalnej Wassit. Wizyta miała na celu prewencję, inspekcję i dzielenie się poradami. – Chińskie firmy podejmują agresywne kroki w celu utrzymania kontroli nad koronawirusem oraz zapewnienia bezpieczeństwa i zdrowia pracowników na miejscu” – dodał przedstawiciel ambasady.

Położona w środkowym regionie Wassit w Iraku na południe od miasta Kut i około 120 km na południowy wschód od Bagdadu elektrownia obejmuje cztery jednostki z mocą generacji na poziomie 330 MW każda i dwie jednostki z mocą 610 MW każda. Wszystkich sześć jednostek jest podłączonych do sieci i rozpoczęło produkcję komercyjną w 2015 r. Elektrownia zapewnia obecnie 56 milionów kilowatogodzin (kWh) energii dziennie, co odpowiada 30% krajowej generacji energii w Iraku i 70% szczytowego zapotrzebowania na energię w Bagdadzie.

Firma Shanghai Electric wdraża rozwiązanie EPC + O & M przez przewodzenie tak działaniu, jak i konserwacji elektrowni. W celu zapewnienia produktywności i wydajności projektu firma opracowała i wyprodukowała całość najważniejszego sprzętu, w tym bojlery, turbiny parowe, generatory i kondensatory, a także zapewniła praktyczne szkolenia 150 Irakijczykom mające na celu przygotowanie lokalnych pracowników do obsługi i konserwacji elektrowni.

„Wykorzystując impet projektu, elektrownia powstała w zgodzie z założeniami konserwacji środowiska i rozwoju gospodarki. Odegrała także znaczącą rolę w rozwoju społecznym regionu, a firma Shanghai Electric zobowiązała się do niesienia pomocy lokalnej społeczności przez poprawę edukacji, zdrowia, infrastruktury i podniesienia poziomu życia w regionie” – skomentował He Zhuang z Shanghai Electric, kierownik projektu elektrowni termalnej Wassit.

O Shanghai Electric

Shanghai Electric Group Company Limited (SEHK:2727, SSE:601727) to przedsiębiorstwo zajmujące się projektowaniem, produkcją i sprzedażą sprzętu do generacji energii i sprzętu przemysłowego. Firma skupia się głównie na nowych źródłach energii, w tym produkcji i sprzedaży turbin wiatrowych i komponentów oraz sprzętu do elektrowni atomowych, wydajnej i czystej energii, w tym produkcji i sprzedaży sprzętu do energii termalnej i transmisji energii oraz sprzętu do dystrybucji, sprzętu przemysłowego, w tym produkcji i sprzedaży wind i silników, a także na nowoczesnych usługach, w tym wykonawstwie projektów budowlanych elektrowni termalnych oraz projektów transmisji i dystrybucji, a także angażuje się w innego typu działalność.

Powiązane łącza: www.shanghai-electric.com

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1137497/Chinese_medical_aid_team_Wassit.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1137532/Shanghai_Electric_Logo.jpg

Źródło: Shanghai Electric