Minister rozwoju J.Emilewicz: rząd przyjął projekt tzw. "Tarczy antykryzysowej"

26.03.2020, 10:18aktualizacja: 26.03.2020, 10:18

Rząd przyjął projekt tzw. "Tarczy antykryzysowej", której celem jest zmniejszenie negatywnego wpływu epidemii koronawirusa na polską gospodarkę - poinformowała w czwartek minister rozwoju Jadwiga Emilewicz.

Tarcza to zestaw kilku projektów ustaw przygotowanych m.in. przez resort rozwoju, finansów i Ministrostwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Według resortu rozwoju jej wartość to co najmniej 10 proc. polskiego PKB.

"Projekt Tarczy został przyjęty, wysłany do Sejmy i Rady Dialogu Społecznego" - powiedziała Emilewicz w czwartek w TOK FM na pytanie, czy rząd przyjął tarczę. "Dziś mamy też ciąg dalszy konsultacji z opozycją" - dodała.

Jak zapowiadał wcześniej rząd, Tarcza będzie oddziaływała na pięć filarów. Pierwszy dotyczy bezpieczeństwa pracowników, drugi finansowania firm, trzeci - ochrony zdrowia, czwarty - wzmocnienia systemu finansowego, a piąty - programu inwestycji publicznych.

"Tarcza antykryzysowa" ma być odpowiedzią rządu na szerzącą się epidemię koronawirusa, pozwolić m.in. pracownikom i firmom przetrwać najtrudniejszy czas. Zakłada ona m.in.: pokrycie przez państwo składek na ZUS przez 3 miesiące dla firm; dopłat do wynagrodzeń; odroczenia w płatności podatku CIT; przedłużenie bankowych kredytów obrotowych dla firm. (PAP)

autor: Michał Boroń, Łukasz Pawłowski

Data publikacji 26.03.2020, 10:18