Maląg: ponad 214 tys. wniosków o wsparcie z tarczy antykryzysowej

06.04.2020, 11:13aktualizacja: 06.04.2020, 11:13

Złożono już ponad 214 tys. wniosków o wsparcie w ramach tarczy antykryzysowej – poinformowała minister rodziny, pracy i polityki społecznej Marlena Maląg. Ponad 17 tys. wniosków dotyczy przyznania niskooprocentowanej pożyczki dla mikroprzedsiębiorców.

Szefowa MRPiPS przypomniała w TVP Info, że przepisy tzw. tarczy antykryzysowej mają złagodzić skutki wprowadzonych ograniczeń związanych z przeciwdziałaniem epidemii koronawirusa. Wskazała, że przedsiębiorcy mogą wnioskować m.in. o czasowe zwolnienie ze składek ZUS, dofinansowanie wynagrodzeń pracowników w czasie przestoju, a mikroprzedsiębiorcy mogą ubiegać się o niskooprocentowaną pożyczkę na pokrycie bieżących kosztów działalności np. wynajmu lokalu.

"1 kwietnia ruszyło składanie wniosków do ZUS o umorzenie lub rozłożenie na raty składek, ale także wniosków o dofinansowanie miejsc pracy. Zainteresowanie jest ogromne. Mamy już 214 tys. wniosków" - poinformowała minister rodziny.

Dodała, że ponad 17 tys. wniosków dotyczy przyznania niskooprocentowanej pożyczki do 5 tys. zł dla mikroprzedsiębiorców.

Podkreśliła, że rząd pracuje nad kolejnymi rozwiązaniami, które mają wspomóc polską gospodarkę. "Gospodarka bardzo mocno spowolniła i będzie spowalniać. Trudno mówić, kiedy ten czas się zakończy, najważniejsze jest to, że nie zostawiamy naszych przedsiębiorców i pracowników samych. Rząd zabezpiecza środki i będzie wprowadzał nowe rozwiązania, które będę wspierały przedsiębiorców i przyczyniały się do ochrony miejsc pracy" - powiedziała Maląg.

"Budżet zrównoważony na rok 2020 pozwala w pewien sposób rozszerzyć pakiet wsparcia, który będziemy dedykowali. Lada moment pan premier ogłosi kolejne instrumenty które będą miały wspierać polska gospodarkę" - dodała.

Minister zapewniła jednocześnie, że programy społeczne, takie jakie "500 plus" i "trzynasta emerytura" będą kontynuowane. (PAP)

autorka: Karolina Kropiwiec

kkr/ mok/