Jarosińska-Jedynak: kolejny miliard złotych z UE na walkę z koronawirusem

08.04.2020, 16:20aktualizacja: 08.04.2020, 16:20

Przesunęliśmy kolejny miliard złotych z funduszy unijnych na walkę z koronawirusem i przeciwdziałanie jego gospodarczym skutkom – powiedziała PAP minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Minister zaznaczyła, że 550 mln zł z programu Infrastruktura i Środowisko przeznaczonych zostanie na ochronę zdrowia, natomiast kolejne 500 mln zł z programu Polska Wschodnia - na kapitał obrotowy dla firm działających w województwach: lubelskim, podkarpackim, podlaskim, świętokrzyskim i warmińsko-mazurskim.

Wyjaśniła, że 550 mln zł przekazanych zostanie do szpitali zakaźnych między innymi na respiratory, tomografy komputerowe, kardiomonitory, łóżka intensywnej terapii, ambulanse. Poinformowała też, że na dodatkowe pieniądze na środki ochrony osobistej mogą liczyć także służby ratownicze, straż pożarna czy policja, oraz kolejarze, którzy będą mogli kupić środki do dezynfekcji pociągów.

"Zestaw podjętych przez mój resort działań w walce z pandemią i jej niepożądanymi dla gospodarki skutkami możemy określić jako Funduszowy Pakiet Antykryzysowy" – powiedziała minister. Wskazała, że działania te mają dwa cele: po pierwsze, skierować fundusze unijne na walkę z koronawirusem, zaś po drugie - bezpiecznie przeprowadzić przez gospodarcze turbulencje tych, którzy skorzystali z funduszy unijnych. Przypomniała, że w Polsce jest ponad 60 tys. projektów z dofinansowaniem unijnym, z tego kilkadziesiąt tysięcy w realizacji.

Minister podkreśliła, że kierowany przez nią resort działa w dwóch obszarach – prawnym i finansowym. I oba - jak zaznaczyła - są tak samo ważne, "ponieważ nie da się uruchomić pieniędzy unijnych na walkę z koronawirusem bez zmian w prawie". (PAP)

autor: Ewa Wesołowska

ewes/ pad/