Targi kantońskie przez internet pierwszy raz w 63-letniej historii

16.04.2020, 16:44aktualizacja: 16.04.2020, 16:44

GUANGZHOU, Chiny, 16 kwietnia 2020 r. /PRNewswire/ -- W odpowiedzi na pandemię COVID-19 127. edycja chińskich targów importu i eksportu (targów kantońskich) odbędzie się przez internet w połowie czerwca.

„Po ponad sześciu dekadach nieustannych wysiłków targi kantońskie stały się największymi w Chinach, kompleksowymi targami handlu międzynarodowego z najdłuższymi tradycjami, największą liczbą produktów i klientów oraz najlepszymi wynikami obrotu” - skomentował Ren Hongbin, asystent ministra handlu. „127. edycja targów ma odbyć się przez internet w miejsce fizycznej wystawy. Jest to jednocześnie pragmatyczną reakcją na pandemię COVID-19 oraz dużą inicjatywą pozwalającą na innowacyjny rozwój” - dodał urzędnik.

Jako nieodłączny element światowej gospodarki, Chiny dążą do utrzymania stabilności globalnego łańcucha przemysłu i dostaw. Większość zakładów i firm wróciła do normalnej działalności. Targi kantońskie mają na celu zasilenie przepływu handlu z globalnymi partnerami. Pierwsze wirtualne targi kantońskie będą internetową platformą handlu międzynarodowego wysokiej jakości i wyspecjalizowanych produktów w 16 dużych kategoriach eksportu, w tym w kategorii: artykułów gospodarstwa domowego, dóbr konsumenckich, tekstyliów oraz opieki zdrowotnej i medycyny.

Wykorzystując zaawansowane rozwiązania informatyczne, targi kantońskie będą świadczyć nieprzerwane usługi w sieci w zakresie promocji produktów, dopasowywania stron i negocjacji biznesowych, tym samym umożliwiając chińskim i zagranicznym przedsiębiorstwom zdalne składanie zamówień.

Ponadto targi kantońskie ustanowią transgraniczną strefę e-handlu pozwalającą na ocenę nowych możliwości w wydajnym handlu międzynarodowym i promocję szeregu przedsiębiorstw transgranicznych e-handlu. Targi zapewnią także usługi transmisji na żywo dla wystawców, umożliwiające promocję produktów wśród nabywców przez niestandardowe kanały transmisji. Usługi transmisji dostępne będą 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu i umożliwią tak negocjacje twarzą w twarz, jak i promocję masową wśród dużych widowni.

„Aktywnie zmobilizujemy wszystkie zasoby, podniesiemy poziomy techniczne, poszerzymy zakres przedsiębiorstw, poprawimy usługi wsparcia i ulepszymy interakcję w sieci z wszystkimi firmami. Zobowiązujemy się do organizacji wspaniałych targów kantońskich w sieci, które nabierają nowego znaczenia ze względu na specjalne środki ostrożności w tak wyjątkowym okresie. Zapraszamy do przyłączenia się do targów” - skomentował Li Xingqian, dyrektor departamentu handlu zagranicznego w Ministerstwie Handlu.

Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie: http://www.cantonfair.org.cn/en/.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1155609/Canton_Fair.jpg

Źródło: Canton Fair