Zdrowie i styl życia

MON: Wojska chemiczne wspierają walkę z koronawirusem (komunikat)

16.04.2020, 18:23aktualizacja: 16.04.2020, 18:23

- MON informuje:

300 żołnierzy wojsk chemicznych w 13 zespołach, przez 7 dni w tygodniu na terenie całego kraju realizuje zadania mające na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się epidemii koronawirusa. Od początku akcji do 16 kwietnia br. żołnierze wojsk chemicznych przeprowadzili prawie 80 akcji, podczas których zdezynfekowali 165 420 m2 powierzchni, 65 pojazdów kołowych, 24 samoloty i znajdujące się w nich cargo. Dezynfekcję przeszło ponad 440 osób.

Żołnierze, głównie z 4 Pułku Chemicznego z Brodnicy i 5 Pułku Chemicznego z Tarnowskich Gór włączają się w walkę z koronawirusem. Jedną z pierwszych przeprowadzonych akcji była dezynfekcja związana z przylotem 2 lutego br. do kraju Polaków z Wuhan. Wojsko przeprowadziło dezynfekcję m.in. bagaży, a także samolotów.

Wydzielone w wojskach chemicznych zespoły odpowiadają za dezynfekcję sprzętu wojskowego, pomieszczeń w jednostkach wojskowych oraz samego personelu wojskowego. Prowadząc dezynfekcję, zapewniają także bezpieczny powrót do domu żołnierzom z misji. Działania swoje prowadzą na rzecz szpitali, placówek opiekuńczo – leczniczych czy Domów Pomocy Społecznej. Żołnierze zdezynfekowali już m. in. szpital w Wołominie oraz Dęblinie, Domy Pomocy Społecznej w Koszęcinie oraz Ośrodek Pomocy Społecznej w Płońsku. 15 kwietnia żołnierze 6. batalionu chemicznego Sił Powietrznych przeprowadzili profilaktyczną dezynfekcję obiektów użyteczności publicznej w Śremie m. in. przystanków autobusowych, szpitala miejskiego, budynków Komendy Powiatowej Policji, Urzędu Miasta, Domu Pomocy Społecznej.

W najbliższym czasie dezynfekowany będzie m.in. Dom Pomocy Społecznej w Drzewicy.

W działania mające na celu powstrzymanie epidemii zaangażowani są także żołnierze z innych jednostek liniowych, w tym m. in. żołnierze z 21. Brygady Strzelców Podhalańskich, 43. batalion saperów z 3 Flotylli Okrętów oraz Centralnego Ośrodka Analizy Skażeń.

kom/ jml/ par/

Data publikacji 16.04.2020, 18:23