KGHM utrzymuje produkcję pomimo epidemii

23.04.2020, 17:52aktualizacja: 23.04.2020, 17:52

KGHM - logo
Grupa KGHM Polska Miedź S.A. przedstawiła wstępne wyniki produkcyjne i sprzedażowe za marzec 2020 roku. Produkcja miedzi płatnej w całej grupie wyniosła 60,4 tys. ton, co oznacza utrzymanie, a nawet nieznaczny wzrost w stosunku do poziomu zanotowanego w analogicznym miesiącu 2019 roku. Firma pracuje bez zakłóceń i jednocześnie organizuje transporty środków ochrony z Chin, finansowane przez polski rząd.

Satysfakcjonujące wyniki produkcji górniczej raportuje także spółka KGHM Polska Miedź S.A. W marcu wyprodukowała miedź i srebro w koncentracie na podobnych poziomach w porównaniu do ubiegłego roku (produkcja miedzi w koncentracie wyniosła 34,3 tys. ton, a srebra 106,8 ton).

„Stan epidemii niewątpliwie wpływa na globalną gospodarkę i sytuację polskich firm. KGHM, dzięki wprowadzonym procedurom i dodatkowym zabezpieczeniom, pracuje bez zakłóceń i możemy się dziś pochwalić dobrą kondycją. Wiemy, że to dopiero pierwsza wygrana bitwa, a wiele kolejnych przed nami. Nasze działania potwierdzają jednak, że przyjęta strategia sprawdza się, również w tym trudnym czasie” - powiedział Marcin Chludziński, prezes Zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Wysoki poziom produkcji srebra sprawia, że KGHM awansuje w światowych rankingach. Miedziowy gigant został wiceliderem w produkcji tego kruszcu w opublikowanym 22 kwietnia raporcie World Silver Survey 2020. W 2019 roku Grupa KGHM zrealizowała rekordową produkcję srebra - 1,417 ton, co stanowiło 18-procentowy wzrost w stosunku do 2018 roku.

KGHM Polska Miedź S.A. wraz ze spółkami z Grupy Kapitałowej reaguje na sytuację epidemiczną w kraju. Uczestniczy, na zlecenie rządu, w sprowadzaniu do Polski z Chin sprzętu medycznego do walki z koronawirusem. Działania organizowane przez KGHM, finansowane przez agencje rządowe, nie mają wpływu na parametry finansowe i operacyjne KGHM. Z kolei do szpitali i sztabów kryzysowych trafia produkowany przez spółkę z Grupy Kapitałowej, KGHM NITROERG, płyn biobójczy oraz maseczki szyte w KGHM ZANAM, a Fundacja KGHM ze swojego budżetu wspiera zakupy sprzętu medycznego.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 23.04.2020, 17:52