Walutomat uruchamia przelewy do Chin i alerty walutowe

24.04.2020, 14:06aktualizacja: 24.04.2020, 14:06

Walutomat - grafika
Platforma wymiany walut Walutomat powiększyła swoje usługi o szybkie i tanie przelewy do krajów na Dalekim Wschodzie oraz Australii, Nowej Zelandii i Kanady. To nowość w serwisie, która ma przede wszystkim ułatwić klientom biznesowym prowadzenie handlu z krajami tego regionu. Dla klientów uruchomiono też alerty walutowe.

Walutomat wprowadza w kwietniu przelewy do ośmiu krajów: Chin, Australii, Japonii, Kanady, Korei Południowej, Nowej Zelandii, Singapuru i Tajwanu. Przelewy będą dostępne w walutach USD i EUR. Jak zapewnia Walutomat, koszty realizacji takiego przelewu będą kilkukrotnie niższe niż w bankach.

„Koszt przelewu do każdego z tych krajów w Walutomacie wyniesie 100 zł w opcji OUR. Nie dojdą tu żadne inne koszty banków pośredniczących. To bardzo ważne w transakcjach biznesowych, bo mamy pewność, że nasz kontrahent otrzyma pełną kwotę, którą mu wysyłamy” - mówi Maciej Przygórzewski, główny ekspert walutowy Walutomatu.

O możliwość wysyłki waluty do egzotycznych krajów, szczególnie Państwa Środka, dopytywali głównie klienci biznesowi.

„Dzięki nowej usłudze dostępnej w naszym serwisie, firmy mogą zaoszczędzić nie tylko na korzystnej wymianie walut, ale i otrzymać konkurencyjną cenę przelewu międzynarodowego do partnerów biznesowych w Chinach, czy Australii. Nie muszą posiadać konta walutowego, a operację wymiany waluty i jej wysyłki, wykonują z poziomu panelu naszego serwisu. Oszczędzają czas i pieniądze” - mówi Miron Miesczak, dyrektor ds. partnerstw strategicznych w Walutomacie.

To nie jedyna nowość w tym miesiącu w Walutomacie. Klienci otrzymali także możliwość ustawienia alertów walutowych, które mailowo powiadomią o oczekiwanym kursie.

Walutomat to największa platforma wymiany walut w Polsce. Umożliwia tanie przelewy zagraniczne łącznie do 50 państw na świecie. Walutomat działa już 10 lat. Wymieniono w nim już ponad 65 miliardów złotych.

KONTAKT:

Katarzyna Moszko-Stachowska