MC: w projekcie tarczy 3.0 przepisy pozwalające na unieważnienie aukcji na 5G

28.04.2020, 17:55aktualizacja: 28.04.2020, 17:55

Rząd podjął decyzję o wprowadzeniu przepisów pozwalających na unieważnienie obecnego postępowania aukcyjnego na częstotliwości przeznaczone na potrzeby technologii 5G - podał MC w komunikacie. Odpowiednie przepisy znalazły się projekcie tarczy 3.0.

Resort cyfryzacji uzasadnił decyzję o unieważnieniu postępowania wątpliwościami prawnymi powstałymi po ogłoszeniu przez Prezesa UKE informacji o zawieszeniu aukcji.

"Ogłoszenie zawieszenia aukcji przez Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej nastąpiło 16 kwietnia 2020 r. - z datą obowiązywania od 31 marca br. - mimo że we wskazanym okresie były udzielane odpowiedzi na pytania, a nawet została złożona wstępna oferta, podważa jej status prawny" - napisało MC. Wskazało, że "zawieszenie przez postępowania na czas epidemii z założeniem, że terminy będą biegły dalej po zakończeniu stanu epidemii, jest niezgodne z dokumentacją aukcyjną, która przewiduje datę dzienną na składanie ofert i nie daje Prezesowi UKE możliwości zmiany jej treści".

W ocenie resortu taka sytuacja doprowadziła do "wprowadzenia w aukcji wątpliwości formalnych, które mogą podważyć cały proces w postępowaniu sądowym, przez co jego uczestnicy nie będą mieli pewności inwestycyjnej dotyczącej przedsięwzięć wartych miliardy złotych". Zdaniem MC "nie może być żadnych wątpliwości, które pozwoliłyby niezadowolonym z rozstrzygnięcia operatorom skutecznie podważać decyzje rezerwacyjne".

"Intencją rządu jest jak najszybsze wprowadzenie do Polski komercyjnie funkcjonującej sieci piątej generacji (5G) i dotrzymanie terminów określonych w Europejskiej Agendzie Cyfrowej. Dlatego mając na uwadze możliwe konsekwencje, a także kwestie związane z bezpieczeństwem, podjęto decyzję o konieczności powtórzenia całego postępowania" - napisało MCw projekcie. (PAP)

mww/ pad/

Data publikacji 28.04.2020, 17:55