PKP Intercity od niedzieli przywraca część połączeń kolejowych

02.05.2020, 17:32aktualizacja: 02.05.2020, 17:32

PKP Intercity od niedzieli, 3 maja br. zacznie przywracać część z zawieszonych z powodu epidemii połączeń kolejowych - poinformowała spółka. Jak dodano, chodzi o kilkanaście składów, m.in. do Warszawy, Trójmiasta, Olsztyna, Łodzi czy Szczecina.

PKP Intercity przywraca także od 6 maja br. usługę przewozu przesyłek konduktorskich w swoich pociągach - podano.

"Od niedzieli 3 maja br. na tory zaczyna wracać część pociągów PKP Intercity, zawieszonych do tej pory z powodu epidemii koronawirusa. Przewoźnik przywraca kilkanaście składów, między innymi do Warszawy, Trójmiasta, Olsztyna, Łodzi, Szczecina czy Kołobrzegu" - poinformowała spółka w komunikacie.

Jednocześnie - jak wskazał przewoźnik - w trosce o bezpieczeństwo podróżnych umożliwia obecnie zakup biletów tylko na 50 proc. miejsc siedzących w pociągu w celu zachowania odpowiednich odstępów pomiędzy podróżnymi.

"Przewoźnik umożliwia rezerwację tylko dla 50 proc. miejsc siedzących po to, aby podróżni mogli zajmować najwyżej co drugie miejsce" - czytamy.

Jak wyjaśniono, w jednej transakcji można zarezerwować miejsca w obrębie jednego przedziału. Ma to gwarantować, że co drugie miejsce pozostanie wolne. Maksymalna liczba miejsc możliwa do zarezerwowania w jednej transakcji i w jednym przedziale zostaje ograniczona do czterech miejsc w wagonach z przedziałami ośmioosobowymi i do trzech w wagonach z przedziałami sześcioosobowymi. "Przydzielanie co drugiego miejsca obowiązuje także w pociągach z przestrzenią bezprzedziałową" - podkreślono.

Jednocześnie we wszystkich pociągach będą obowiązywały tylko bilety z gwarancją miejsca do siedzenia. W wagonach 2. klasy pociągów na trasie Łódź – Warszawa – Łódź bilety jednorazowe będą wystawiane ze wskazaniem miejsca do siedzenia. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ amac/