Prezydent: wcześniejsza wypłata środków z dopłat bezpośrednich dla rolników

03.05.2020, 12:58aktualizacja: 03.05.2020, 12:58

W tym roku będzie wcześniejsza wypłata środków z dopłat bezpośrednich dla rolników - powiedział prezydent Andrzej Duda w programie "Tydzień" w TVP. Wskazał też, że do 2027 r. zostanie wydane 10 mld zł na budowę zbiorników retencyjnych.

Prezydent wskazuje w wywiadzie na problemy związane z epidemią koronawirusa i kryzysem gospodarczym, który dotyka wiele gospodarstw rolnych. "To stąd, gdy trwały prace nad pierwszą tarczą antykryzysową, od razu podniosłem kwestię KRUS-u (...), że rolnicy – także ci mniejsi – powinni być traktowani jak przedsiębiorcy i te same ulgi i możliwości skorzystania z pomocy, jakie są przewidziane dla przedsiębiorców, powinny być także zastosowane do rolników" - powiedział Andrzej Duda.

Dodał, że 17 proc. ze środków europejskich na rozwój obszarów wiejskich, które nie zostały do tej pory w ostatnim, siedmioletnim okresie wykorzystane, dzięki interwencji w Komisji Europejskiej – przede wszystkim ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego – mogą być teraz wykorzystywane doraźnie na pomoc dla rolników.

"To także – już można z góry zapowiedzieć – w tym roku wcześniejsza wypłata środków z dopłat bezpośrednich. Będą one zaliczkowane wcześniej, niż następuje normalny termin tych wypłat. W tej chwili mamy to już obiecane ze strony Komisji Europejskiej, ale minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski ubiega się, aby ta wypłata była możliwa jeszcze wcześniej" - powiedział prezydent.

Wskazał też na plan polityki hydrologicznej. "Plan realizacji działań retencyjnych na najbliższe siedem lat – do 2027 roku – to ponad 10 mld zł, które są na ten cel przewidywane. Budowa dziewięciu wielkich zbiorników retencyjnych, ponad 30 mniejszych i ta zupełnie mała retencja" - mówił. (PAP)

mzk/ mrr/

Data publikacji 03.05.2020, 12:58