ZAKŁADY PRZEMYSŁU CUKIERNICZEGO OTMUCHÓW SA (9/2020) Informacja o ujęciu w sprawozdaniach finansowych za 2019 rok odpisów aktualizacyjnych wartość aktywów trwałych

07.05.2020, 19:50aktualizacja: 07.05.2020, 19:50

Raport bieżący 9/2020

Zarząd ZPC Otmuchów S.A. [Emitent, Spółka] informuje, że w związku z zakończeniem w dniu 7 maja 2020 r. procesu okresowej weryfikacji wartości aktywów rzeczowych obejmujących przegląd oczekiwanych przyszłych wartości ekonomicznych związanych z wybranymi urządzeniami i maszynami produkcyjnymi należącymi do spółek z Grupy Kapitałowej ZPC Otmuchów realizowanego na potrzeby prac związanych ze sporządzeniem sprawozdań finansowych za 2019 rok [odpowiednio jednostkowego oraz skonsolidowanego], podjęta została decyzja o ujęciu w ww. sprawozdaniach finansowych następujących jednorazowych operacji księgowych związanych z oceną potencjalnej utraty wartości rynkowej poszczególnych składników aktywów i obejmujących:

- utworzenie odpisu aktualizującego wartość aktywów rzeczowych [maszyny i urządzenia] należących do Emitenta w łącznej wysokości ok 3,8 mln zł;

- utworzenie odpisu aktualizacyjnego wartość aktywów rzeczowych [maszyny i urządzenia] należących do spółki zależnej PWC Odra S.A. w łącznej wysokości ok 1,3 mln zł.

Powyższe operacje wpłyną na odpowiednio jednostkowy wynik netto w wymiarze [-] 3,8 mln zł oraz na skonsolidowany wynik netto w wymiarze [-]5,1 mln zł.

Emitent zwraca uwagę, iż powyższe operacje mają charakter księgowy i nie wpływają na sytuację płynnościową Spółki oraz jej Grupy Kapitałowej jak również operacje te nie wpływają na wysokość wskaźników wskazanych w kowenantach ujętych w umowach kredytowych, których stroną są spółki z Grupy Kapitałowej Emitenta.

Jednocześnie Emitent informuje, iż szczegółowe informacje nt. wyników finansowych za 2019 rok zostaną przekazane w raportach odpowiednio Spółki i Grupy Kapitałowej Emitenta za ww. okres, których publikacja przewidziana jest na dzień 14 maja 2020 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz