Weber: wyższa dopłata do przywracanych linii autobusowych w 2020 r.

22.05.2020, 13:55aktualizacja: 22.05.2020, 13:55

Rozpoczął się kolejny nabór wniosków o dopłaty w ramach Funduszu rozwoju przewozów autobusowych na 2020 rok - powiedział w piątek wiceminister infrastruktury Rafał Weber. Dodał, że zwiększona została dopłata do przywracanych linii autobusowych.

Jak wskazał wiceminister, 16 maja 2020 r. weszła w życie ustawa o zmianie niektórych ustaw w zakresie działań osłonowych w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, nowelizująca ustawę o Funduszu rozwoju przewozów autobusowych o charakterze użyteczności publicznej. W ramach nowelizacji zwiększona została stawka dopłaty do 1 wozokilometra przewozów autobusowych o charakterze użyteczności publicznej z kwoty nie wyższej niż 1 zł do 3 zł.

Jak zaznaczył, nowa stawka dopłaty obowiązuje od 1 kwietnia 2020 r. do 31 grudnia 2020 r. "Trzykrotnie zwiększona stawka dopłaty ma na celu zachęcenie jednostek samorządu terytorialnego do organizacji kolejnych linii komunikacyjnych i udziału w naborze" - mówił.

"Pomoc ta jest szczególnie istotna w czasie zmniejszonej mobilności obywateli spowodowanej epidemią koronawirusa, przyczyniając się do utrzymania linii komunikacyjnych w tym niezwykle trudnym okresie dla transportu autobusowego" – powiedział. "Zachęcam samorządy, aby tworzyły linie użyteczności publicznej i korzystały z rządowego wsparcia" - dodał.

Weber wskazał, że pojawiały się obawy o utrzymanie w czasach epidemii projektów społecznych i rozwojowych. "Zapewniam, że nie tylko nic takiego się nie stało, ale na przykładzie funduszu autobusowego (widać, że) one się jeszcze zwiększyły" - wskazał wiceminister infrastruktury. (PAP)

autorka: Longina Grzegórska-Szpyt

lgs/ pad/