Raport: miliarderzy w USA od połowy marca wzbogacili się o 434 mld dol.

23.05.2020, 09:38aktualizacja: 23.05.2020, 09:38

Fortuny amerykańskich miliarderów od połowy marca wzrosły o łącznie 434 mld USD - wynika z raportu organizacji Americans for Tax Fairness (ATF). Najwięcej zyskali najbogatsi z nich oraz działający w branży nowych technologii.

To dane za okres od 18 marca do wtorku. Zgodnie z raportem największe zyski wśród miliarderów w tym okresie odnotowali szef Amazona Jeff Bezos (34,6 mld dolarów) oraz założyciel Facebooka Mark Zuckerberg (25 mld dolarów).

18 marca - jak zauważa portal Fox News - notowania na amerykańskich giełdach spadły już o ok. 29 proc. w porównaniu do 19 lutego.

Przez minione dwa miesiące majątek miliarderów wzrósł łącznie z 2,948 bln do 3,382 bln dolarów. Największe zyski - 76 mld dolarów - zanotowała pierwsza piątka najbogatszych, w której są Bezos i Zuckerberg. Jeden z bardziej imponujących przyrostów w ujęciu procentowym odnotował dyrektor wykonawczy Tesli Elon Musk - o 48 proc. Od połowy marca - jak wynika z raportu bazującego na danych magazynu "Forbes" - liczba miliarderów w USA wzrosła o 16 i obecnie jest ich 630. Niektórzy z tych najbogatszych Amerykanów stracili jednak w trakcie epidemii, m.in. ci działający w branży turystycznej oraz w handlu detalicznym.

Wzrost majątków miliarderów pokazuje, jak pandemia koronawirusa "przysłużyła się największym i najbardziej zorientowanym na technologię firmom" - pisze portal telewizji CNBC. Przypada to na okres, w którym "siła robocza mierzy się z największym kryzysem gospodarczym we współczesnej historii" - dodaje.

Zgodnie z danymi ministerstwa pracy bezrobocie w USA wzrosło do 17,2 proc. To poziom, którego nie odnotowano od czasu Wielkiego Kryzysu w latach 1929-1933. (PAP)

mobr/ akl/

Data publikacji 23.05.2020, 09:38