MF: Minister Finansów ułatwi wnioskowanie do rejestru agentów (komunikat)

25.05.2020, 17:24aktualizacja: 25.05.2020, 17:24

- MF informuje:

MF ułatwi wnioskowanie do rejestru agentów

- Minister Finansów Tadeusz Kościński podpisał rozporządzenie dotyczące wniosków o wpis do rejestru agentów ubezpieczeniowych.

- Możliwe będzie składania wniosków o wpis oraz jego zmianę na podstawie skanów dokumentów.

W obecnych okolicznościach nie ma możliwości zgromadzenia przez zakład ubezpieczeń oryginałów dokumentów (niezbędnych do wpisu) lub wykonania ich poświadczonej kopii - dlatego, aby ułatwić wpis do prowadzonego przez KNF rejestru agentów ubezpieczeniowych, wprowadzamy czasową możliwość ich składania na podstawie skanów dokumentów – wyjaśnia Kościński.

Zakład ubezpieczeń będzie musiał uzupełnić wymagane dokumenty w ciągu 60 dni od odwołania stanu zagrożenia epidemicznego, stanu epidemii albo stanu nadzwyczajnego.

22 maja br. Minister Finansów podpisał rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie wniosków o wpis do rejestru agentów ubezpieczeniowych i agentów oferujących ubezpieczenia uzupełniające. To kolejne przepisy, wprowadzone przez MF, ułatwiające funkcjonowanie w czasie epidemii.

kom/ mst/

Data publikacji 25.05.2020, 17:24